Treceți la conținutul principal

Tartă cu brânză și prune


     Și pentru că, totuși, o zi de sărbătoare nu e completă fără ceva bun, am făcut și o tartă. Bună tartă! Bună Mariana! :)) Cu brânză și la blat și la cremă, diferite de fel, să nu ne plictisim, nu foarte dulce, perfectă pentru gusul meu, cârcotașii spun că dacă tot e de desert merge o idee mai dulce. Dacă vreți mai dulce, puneți zahăr în locul  îndulcitorului de stevie și o să aveți un desert și mai dulce :)

     Ingrediente:

  Blat
  •  150g brânză de vaci
  •  4 linguri ulei din sâmburi de struguri
  •  2ml extract de stevie îndulcitor* (sau 2 linguri zahăr)
  •  60ml lapte
  •  200g făină de ovăz
  •  1 linguriță praf de copt

 Crema:
  •  3 ouă
  •  20g zahăr brut
  •  300g urdă de vaci
  • 40g gris
  •  1.5ml stevie îndulcitor (100g zahăr)
  •  1 lingură extract de vanilie

   Pentru ornat
  • 1kg prune
  • 30g miere
  •  10ml zeamă de lămâie
  •  1/2 linguriță scortișoară







     extract de stevie îndulcitor* - se găsește la magazinele naturiste   







   Pentru blat: se amestecă ingredientele si se frământă ușor aluatul, nu foarte mult. Se întinde o foaie și se pune într-o formă de tartă sau, ce am făcut eu, într-o formă de tort cu fundul detașabil, unsa cu puțin ulei sau unt astfel încât să îmbrace și pereții. Aluatul este puțin fărâmicios, așa că puteți să-l întindeți pe o folie alimentară și apoi îl „răsturnați” în formă. Nu este nici o problemă dacă se mai rupe, îl puteți „lipi” cu ușurință cu mâna.





   Pentru cremă: Gălbenușurile se freacă cu un vârf de cuțit de sare, zahărul, stevia și esența de vanilie. Se adaugă urda și grisul. Albușurile bătute spumă cu un vârf de cuțit de sare se adaugă la compoziția cu urdă, înglobându-se ușor, puțin câte puțin. Se toarnă crema peste aluatul de tartă.


   Pentru ornat: Se curăță prunele de sâmburi și se pun într-o cratiță pe foc cu mierea și zeama de lămâie, fierbându-se înăbușit aproximativ 8 minute. Se scurg bine prunele, se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă peste cremă. Sosul rămas se pune deoparte. Se presară peste prune scorțișoara și se dă la cuptorul preîncins pentru aproximativ 40 de minute. Se scoate, se lasă să se răcească, și se toarnă deasupra din sosul păstrat de la prune.

Inainte de a intra la cuptor
Proaspăt scoasă din cuptor


 

             și






               

Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …