Treceți la conținutul principal

Pâine din făină integrală

Sunt obosită de nu mai pot, dar măcar am terminat de făcut ce mi-am propus pe ziua de azi. Si pentru că nu vroiam să vi se aplece untul aromat de ieri, în caz că ați făcut, am spus să pun repede și rețeta de pâine, să mâncați pe săturate. :)
Recunosc, încă nu am ajuns la răbdarea necesară pentru a experimenta și o pâine mai elaborată, o singură dată am făcut baghete, într-adevăr au un gust extraordinar, sunt nemaipomenite, dar durează ceva timp. Promit că o să mă apuc și de asta, dar cum am în dotare o mașină de făcut pâine performantă, o pun la treabă de câte ori am nevoie de o pâinică bună, proaspătă, cu ingrediente pe care să le cunosc și eu, nu să citesc niște litere pe etichetă - litere care nu îmi spun nimic bun, oricum.
Am găsit mai multe rețete interesante, inclusiv pe CD-ul mașinii de pâine și pe multe le-am și încercat. Eu prefer pâinea din făină integrală, de orice fel, de secară, de grâu, de alac (speltă) , soia etc. Ceea ce se întâmplă la pâinea făcută din acest fel de făină e că ea nu crește la fel de mult ca și cea din făină albă, pentru că îi lipsește glutenul - „vinovat” de pufoșenia pâinii celei albe și gustoase. Așa că am mai căutat, m-am mai documentat puțin și am ajuns la concluzia că pot „ajuta” puțin pâinea mea din făină integrală să mai ia avânt, adăugînd puțin gluten. Concluzie la care au ajuns și alții înaintea mea, așa că bazându-mă pe o rețetă găsită pe net, am făcut și eu următoarea pâinică, cu mici modificări. Voi încerca și varianta originală data viitoare. De data aceasta pot să spun că mi-a ieșit bine, se putea și mai bine, având în vedere faptul că față de rețeta originală, unde se foloseau 3 căni de făină integrală de grâu, iar eu am folosit 2 căni de făină integrală de grâu și o cană de făină de alac (speltă), untul l-am înlocuit cu ulei din sâmburi de struguri, iar în loc de zahăr am pus miere. La combinația mea de făinuri cred că ar fi mers puțin mai mult gluten, oricum, pâinea a crescut mai mult decât atunci când nu am folosit, așa că merită încercată. Cine nu are mașină poate urma varianta clasică de pâine, faceți plămădeala, o lăsați 10 minute până își dublează volumul, adăugați restul ingredientelor, frământați, lăsați la dospit (atenție, la pâinea din făină integrală trebuie să măriți timpul de creștere, o să fie în jur de 2 ore).


Ingrediente
  • 2 căni făină integrală de grâu
  • 1 cană făină de alac*
  • 1/4 cană gluten de grâu (se găsește la magazinele naturiste, marca SanoVita)
  • 1 pachet drojdie
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 lingură miere
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 1/4 cană apă caldă (nu foarte fierbinte, pentru că „omoară” drojdia, cam la 45 grade C, adică trebuie să puteți să țineți mâna în apă și să nu vă opăriți)
* Grâul spelta (cunoscut și sub numele de alac) este o specie de grâu cultivată încă din timpuri străvechi. Spre deosebire de grâul comun, spelta are un gust mai intens, amintind de cel de nucă, şi este mai bogată în fibre, vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali și hidraţi de carbon iar produsele au conținut ridicat de calciu, magneziu, fosfor, seleniu.
Se pun ingredientele în ordinea specificată de mașină, eu am folosit programul de pâine integrală (6) la mașina Moulinex OW5023.


Cam așa arăta în mașină, în plin proces de dospire





Și așa a ieșit (am tăiat pâinea cam la o oră și jumătate după ce am scos-o din mașină, era ușor răcită)





Și pentru că încă îmi era în minte înțepenită imaginea de ieri, am pregătit o feliuță de pâine cu unt aromat și este ... o nebunie. Merită încercată ;)
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!