Treceți la conținutul principal

Budincă de orez la cuptor


   Am mâncat la un local turcesc mai demult o budincă de orez super gustoasă - fırın sütlaç îi spune -  și acum mi-am amintit de ea și mi s-a făcut poftă, mai ales că nu cu mult timp în urmă, prin excursiile mele la magazinul turcesc, am găsit vasele astea de lut, numai bune de folosit la budincă

   Am găsit aici o rețetă de bază, evident, eu am făcut ceva transformări :D Și nu mi-a părut rău, chiar a ieșit o minunăție de budincă. :)

   Ingredientele pe care eu le-am folosit sunt următoarele: 
  • 50g orez integral (1/2 cană)
  • 2 căni apă
  • 1l lapte
  • 2ml stevie îndulcitor
  • 75g stafide
  • 2 ouă de găină
  • 2 ouă de prepeliță/1 ou de  găină
  • 30g amidon
  • 1 lingură apă de trandafiri
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • scorțișoară
   Orezul l-am spălat și l-am scurs, apoi l-am fiet la foc moderat în 2 căni cu apă. Când toată apa a fost absorbită, am turnat laptele,  apoi pe rând am pus stevia, zahărul vanilat și stafidele și le-am amestecat pe foc mic spre mediu, cam jumătate de oră, am amestecat  amidonul cu puțin lapte și l-am adăugat compoziției, amestecând câteva minute, până s-a  îngroșat. 



   La final, am pus o lingură de apă de trandafiri și am amestecat. Am lăsat puțin să se răcească, apoi am bătut ouăle de găină și le-am înglobat în budincă, apoi am pus din compoziție în bolurile de lut, am uns pe deasupra cu ouăle de prepeliță bătute și am pus bolurile în tavă, iar tava în partea de sus a cuptorului preîncălzit la 180 de grade C și le-am lăsat vreo jumătate de oră, până s-au rumenit ușor pe deasupra.  Și la final, după ce le-am scos din cuptor, am presărat nițică scorțișoară și am gustat, normal, că prea mirosea frumos și nici gustul n-a fost mai prejos!
Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute (gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făcut o…

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!