Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu dovleac și ciocolată

 
   Mâine seară vine Moș Nicolae și m-am gândit eu să încep de mâine să împart dulciurele la „copiii” cuminți :D Adică la cei care îmi vor ieși în cale mâine la serviciu :P Și am făcut fursecurile astea cu aromă de iarnă, pufoase în interior și cu mici insule de ciocolată amăruie înăuntru. Bune, bune, nu foarte dulci, în stilul propriu am degustat din ele, cu o gură de lapte ... Offf, nu mă mai gândesc, că dau iama în ele și n-ar fi indicat la ora asta :P Dar și mâine e o zi, așa că mai iau o gură de apă și vă zic acum cum le-am făcut, să salivați și voi, nu numai eu :))

   Ingrediente
  • 250g piure de dovleac (dovleac copt și pasat cu blenderul) / 1 cană plină
  • 20g zahăr muscovado dark (1 lingură)
  • 100g miere (2 linguri pline ochi)
  • 100ml ulei din sâmburi de struguri (1/2 cană)
  • 1 ou
  • 280g făină de speltă (2 căni)
  • 2 lingurițe praf de copt (1 plic)
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu  
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 lingură lapte
  • 160g ciocolată neagră (eu am folosit Heidi Dark Extreme)/ 2 tablete
  • 75g nuci tocate/ 3/4 cană (nucile le-am ținut 5 minute la cuptor să se rumenească puțin)
   Am amestecat într-un bol făina cu praful de copt, scorțișoara. bicarbonatul de sodiu și făina, iar separat am  amestecat piureul de dovleac cu zahărul, mierea, uleiul, oul bătut, esența de vanilie și laptele. Am turnat ingredientele uscate peste cele umede și le-am amestecat până la omogenizare, am pus și o lingură de lapte, apoi am adăugat ciocolata tocată mărunt și nucile. Am tapetat o tavă cu hârtie de copt, am pus cu lingura grămăjoare din aluat și am pus tava în partea de mijloc a cuptorului preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 15 minute. Și asta a fost tot. Dacă le vreți mai dulci, înlocuiți mierea și zahărul din varianta mea cu  1 cană de zahăr (200g). Mie mi-au plăcut așa cum le-am făcut. Mâine mai iau o porție cu lapte și poate-i las și Moșului, să nu lase nuiaua în ghetele mele :P
Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so