Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu dovleac și ciocolată

 
   Mâine seară vine Moș Nicolae și m-am gândit eu să încep de mâine să împart dulciurele la „copiii” cuminți :D Adică la cei care îmi vor ieși în cale mâine la serviciu :P Și am făcut fursecurile astea cu aromă de iarnă, pufoase în interior și cu mici insule de ciocolată amăruie înăuntru. Bune, bune, nu foarte dulci, în stilul propriu am degustat din ele, cu o gură de lapte ... Offf, nu mă mai gândesc, că dau iama în ele și n-ar fi indicat la ora asta :P Dar și mâine e o zi, așa că mai iau o gură de apă și vă zic acum cum le-am făcut, să salivați și voi, nu numai eu :))

   Ingrediente
  • 250g piure de dovleac (dovleac copt și pasat cu blenderul) / 1 cană plină
  • 20g zahăr muscovado dark (1 lingură)
  • 100g miere (2 linguri pline ochi)
  • 100ml ulei din sâmburi de struguri (1/2 cană)
  • 1 ou
  • 280g făină de speltă (2 căni)
  • 2 lingurițe praf de copt (1 plic)
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu  
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 lingură lapte
  • 160g ciocolată neagră (eu am folosit Heidi Dark Extreme)/ 2 tablete
  • 75g nuci tocate/ 3/4 cană (nucile le-am ținut 5 minute la cuptor să se rumenească puțin)
   Am amestecat într-un bol făina cu praful de copt, scorțișoara. bicarbonatul de sodiu și făina, iar separat am  amestecat piureul de dovleac cu zahărul, mierea, uleiul, oul bătut, esența de vanilie și laptele. Am turnat ingredientele uscate peste cele umede și le-am amestecat până la omogenizare, am pus și o lingură de lapte, apoi am adăugat ciocolata tocată mărunt și nucile. Am tapetat o tavă cu hârtie de copt, am pus cu lingura grămăjoare din aluat și am pus tava în partea de mijloc a cuptorului preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 15 minute. Și asta a fost tot. Dacă le vreți mai dulci, înlocuiți mierea și zahărul din varianta mea cu  1 cană de zahăr (200g). Mie mi-au plăcut așa cum le-am făcut. Mâine mai iau o porție cu lapte și poate-i las și Moșului, să nu lase nuiaua în ghetele mele :P
Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …