Treceți la conținutul principal

Tort caprese, revizuit


   Tortul acesta este pentru doi oameni minunați pe care i-am cunoscut si cu care am onoarea să colaborez și cărora le urez tot binele din lume cu ocazia zilelor lor de naștere ce tocmai au trecut. Vom sărbători mâine fericitele evenimente și sper să le placă ce le-am făcut, pentru că am făcut cu mare drag :)
Și cu ocazia asta am câștigat și un pariu, așa că Tariq ... aștept pariul onorat! :P

   Rețeta am luat-o dintr-o revistă de specialitate, dar cum mie torturile simple și cu cacao pe deasupra nu mă impresionează tare mult, am mai adăugat rețetei originele niște stafide și fructe uscate în compoziție, iar pentru glazură am făcut un ganache și mâine cred că voi completa și cu niște trufe de ciocolată decorul ;)

   Pentru aluat am avut nevoie de:
  • 260g migdale
  • 300g ciocolată (74% cacao)
  • 260g unt nesărat (eu am folosit President) lăsat să se înmoaie la temperatura camerei
  • 60g amidon
  • 200g zahăr (eu am folosit 100g zahăr brut de la SanoVita și 100g zahăr muscovado dark)
  • 6 ouă separate albușurile de gălbenușuri
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 50g stafide înmuiate în rom
  • 50g fructe deshidratate tocate mărunt (eu am avut Fruct Mix de la SanoVita)
   Am pus la topit ciocolata pe bain marie și am separat albușurile de gălbenușuri
   Untul înmuiat  l-am amestecat bine cu zahărul muscovado dark, până s-a dizolvat. Am adăugat migdalele pe care le-am măcinat cu 100g zahăr brut, apoi am pus amidonul, bicarbonatul și am amestecat bine, bine. Apoi am adăugat, pe rând, gălbenușurile, amestecând  după fiecare temeinic, să se înglobeze și am turnat peste ciocolata topită. Am bătut albușurile spumă cu sarea și am adăugat-o compoziției, înglobând ușor, de sus în jos. Apoi am adăugat fructele uscate și stafidele pe care le-am stors bine înainte. Am turnat compoziția în forma de tort cu fund detașabil (are diametrul de 26cm), pe care am uns-o cu puțin unt și pe fundul căreia am pus o foaie de copt. Am dat la cuptorul preîncălzit la 175 de grade C pentru 40 de minute (verificați, totuși, cu scobitoarea mijlocul blatului, dar nu lăsați, oricum, prea mult, pentru că se poate face prea tare și se usucă prea mult ). Am lăsat tortul să se răcească, l-am pus pe un grătar pe o foaie de copt și am turnat deasupra glazura ganache.
   Pentru glazură am pus pe foc 180ml frișcă lichidă cu 28g unt și le-am adus la punctul de fierbere. Am tocat 227g de ciocolata (100g cioco cu 74% cacao și restul cioco neagră, Heidi Dark Extreme, cea cu 85% cacao) și am turnat peste amestecul fierbinte de frișcă și unt. Am lăsat puțin și apoi am amestecat bine, bine și am pus și o lingură de esență de vanilie. Ei, pe mine m-a mâncat undeva și am pus, cred, un pic mai mult unt și cioco și ... surprizăăăă (sau nu!) - mi s-a tăiat ganache-ul! :(( Ei, nu am intrat în panică, cu totul, dar într-o dispoziție isterică, am mai încălzit puțină frișcă lichidă și am turnat încet, încet din maglavaisul meu, tăiat. Și s-a reparat frumos, dar, vă rog, aveți grijă și urmăriți cu sfințenie gramajele date, dacă nu vreți să pățiți ca mine. După ce am dres eu crema, am turnat peste tortul răcit și am întins-o de la mijloc înspre margini cu un cuțit lat, am nivelat frumușel, am lăsat să se răcească puțin și l-am pus la frigider. Mi-a mai rămas din cremă, așa că am băgat-o la frigi, să fac niște trufe, să decorez tortul. Dar asta mâine dimi, că acum sunt prea obosită! Voi reveni cu un edit mâine să pun poze cu preparatul final :D Toate bune până mâine!

Și aici procesul tehnologic în ordine cronologică:










Și după cum am promis, detalii. Iar pentru impresii, rog degustătorii să-și lase impresiile aici :) Dacă nu scrieți nimic, înseamnă că nu v-a plăcut :D Oricum, eu acasă am ajuns cu platoul gol, așa că eu zic că a fost bun :P




Comentarii

  1. Draga noastra prietena talentata, ne minunam de bunatatile astea, din care, recunoastem, ne infruptam si noi cand nr vizitam (tu, mereu, ai cu tolba plina de delicatese, inclusiv cand faci vizite. Te pupam cu mult drag, ai tai fai pe viata, irinuca si dragoselu

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu va pup cu drag si va astept de Craciun! Atunci sa vedeti tolba plina ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!