Tortul acesta este pentru doi oameni minunați pe care i-am cunoscut si cu care am onoarea să colaborez și cărora le urez tot binele din lume cu ocazia zilelor lor de naștere ce tocmai au trecut. Vom sărbători mâine fericitele evenimente și sper să le placă ce le-am făcut, pentru că am făcut cu mare drag :)
Și cu ocazia asta am câștigat și un pariu, așa că Tariq ... aștept pariul onorat! :P
Rețeta am luat-o dintr-o revistă de specialitate, dar cum mie torturile simple și cu cacao pe deasupra nu mă impresionează tare mult, am mai adăugat rețetei originele niște stafide și fructe uscate în compoziție, iar pentru glazură am făcut un ganache și mâine cred că voi completa și cu niște trufe de ciocolată decorul ;)
Pentru aluat am avut nevoie de:
- 260g migdale
- 300g ciocolată (74% cacao)
- 260g unt nesărat (eu am folosit President) lăsat să se înmoaie la temperatura camerei
- 60g amidon
- 200g zahăr (eu am folosit 100g zahăr brut de la SanoVita și 100g zahăr muscovado dark)
- 6 ouă separate albușurile de gălbenușuri
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 50g stafide înmuiate în rom
- 50g fructe deshidratate tocate mărunt (eu am avut Fruct Mix de la SanoVita)
Am pus la topit ciocolata pe bain marie și am separat albușurile de gălbenușuri
Untul înmuiat l-am amestecat bine cu zahărul muscovado dark, până s-a dizolvat. Am adăugat migdalele pe care le-am măcinat cu 100g zahăr brut, apoi am pus amidonul, bicarbonatul și am amestecat bine, bine. Apoi am adăugat, pe rând, gălbenușurile, amestecând după fiecare temeinic, să se înglobeze și am turnat peste ciocolata topită. Am bătut albușurile spumă cu sarea și am adăugat-o compoziției, înglobând ușor, de sus în jos. Apoi am adăugat fructele uscate și stafidele pe care le-am stors bine înainte. Am turnat compoziția în forma de tort cu fund detașabil (are diametrul de 26cm), pe care am uns-o cu puțin unt și pe fundul căreia am pus o foaie de copt. Am dat la cuptorul preîncălzit la 175 de grade C pentru 40 de minute (verificați, totuși, cu scobitoarea mijlocul blatului, dar nu lăsați, oricum, prea mult, pentru că se poate face prea tare și se usucă prea mult ). Am lăsat tortul să se răcească, l-am pus pe un grătar pe o foaie de copt și am turnat deasupra glazura ganache.
Pentru glazură am pus pe foc 180ml frișcă lichidă cu 28g unt și le-am adus la punctul de fierbere. Am tocat 227g de ciocolata (100g cioco cu 74% cacao și restul cioco neagră, Heidi Dark Extreme, cea cu 85% cacao) și am turnat peste amestecul fierbinte de frișcă și unt. Am lăsat puțin și apoi am amestecat bine, bine și am pus și o lingură de esență de vanilie. Ei, pe mine m-a mâncat undeva și am pus, cred, un pic mai mult unt și cioco și ... surprizăăăă (sau nu!) - mi s-a tăiat ganache-ul! :(( Ei, nu am intrat în panică, cu totul, dar într-o dispoziție isterică, am mai încălzit puțină frișcă lichidă și am turnat încet, încet din maglavaisul meu, tăiat. Și s-a reparat frumos, dar, vă rog, aveți grijă și urmăriți cu sfințenie gramajele date, dacă nu vreți să pățiți ca mine. După ce am dres eu crema, am turnat peste tortul răcit și am întins-o de la mijloc înspre margini cu un cuțit lat, am nivelat frumușel, am lăsat să se răcească puțin și l-am pus la frigider. Mi-a mai rămas din cremă, așa că am băgat-o la frigi, să fac niște trufe, să decorez tortul. Dar asta mâine dimi, că acum sunt prea obosită! Voi reveni cu un edit mâine să pun poze cu preparatul final :D Toate bune până mâine!
Și aici procesul tehnologic în ordine cronologică:
Draga noastra prietena talentata, ne minunam de bunatatile astea, din care, recunoastem, ne infruptam si noi cand nr vizitam (tu, mereu, ai cu tolba plina de delicatese, inclusiv cand faci vizite. Te pupam cu mult drag, ai tai fai pe viata, irinuca si dragoselu
RăspundețiȘtergereSi eu va pup cu drag si va astept de Craciun! Atunci sa vedeti tolba plina ;)
RăspundețiȘtergere