Treceți la conținutul principal

Clătite mici din făină de năut cu somon și alge


   Scriu repede, la ceas de seară, că am cam întârziat din motive obiective (și anume o seară care trebuia să se petreacă la un spectacol de teatru, dar care a ajuns la Hanul Berarilor datorită faptului că piesa la care trebuia să merg a fost schimbată cu alta :|, așa că n-am rămas și m-am delectat cu o plăcintă cu brânză și stafide și un pahar de vin roșu - bune, bune și astea în loc de piesă- la localul anterior menționat și pe care-l recomand, pentru că mie-mi place :D) și trebuie să vă împărtășesc „ciudățeniile” meniului de azi :)) De ce ciudățenii? Păi e pentru prima oară când fac și după cum mi-a zis cumnatul meu - beneficiar direct- au fost foarte bune, ceea ce mă bucură nespus și promit că o să mai fac, poate nu în varianta asta, dar știți și voi, „ practice makes perfect”, așa că să exercim până la perfecțiune :P
   După cum zice și în titlu, am făcut niște clătite mici, inspirată de blini-le rusești (clătituțe puficioase care se servesc cu cremă de brânză și somon afumat), dar făcute în varianta de post (fără lapte de vacă și ouă). Am pus o cană de făină de năut, o cană de lapte de soia, un vârf de linguriță de sare, cimbru, piper negru și boia iute de condiment, o linguriță de praf de copt și două linguri de ulei de măsline. Le-am amestecat (eu am preferat să fac compoziția ca la muffins, am amestecat separat ingredientele umede și cele uscate, apoi le-am combinat) și le-am pus în tigaie cu lingura, la mine au încăput câte 4. Le-am ținut pe o parte până au început să facă bule de aer, după care le-am întors și le-am mai lăsat 1-2 minute să se coacă. După ce le-am terminat pe toate de făcut, le-am așezat pe un platou și am pus peste ele salată de alge cu somon afumat (eu am avut de la Ocean's Fish) și am decorat cu feliuțe de lămâie. Pentru varianta de dulce, puteți înlocui laptele de soia cu lapte normal, mai puteți bate și un ou în compoziția de clătite. Nici astea n-au fost rele, mie mi-au plăcut. Am mâncat vreo 3 ;))  , dar asta numai pentru că vroiam să mai rămână loc pentru celelalte „ciudățenii” :P
Poftă bună! 



Comentarii

  1. Interesting recipe! I would like to cook more things with chickpea flour (all that protein!) and this post will inspire me to do so!

    RăspundețiȘtergere
  2. I'm so glad, dear! Try the bread with a mixture of whole wheat, soybean and chickpea flour, it's a very interesting and nourishing taste :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …