Am făcut checul ăsta acum vreo lună, o altă variantă săptămâna trecută (din păcate la checul făcut săptămâna trecută n-am făcut poze, că l-am luat pe sus de acasă când nici nu se răcise să-l duc la degustat și n-am avut când să mai pozez ce-a ieșit :(( ) și am găsit ceva poze de la prima variantă, așa că mi-am zis că n-ar strica să mă laud cu ce a ieșit :D.
Ingrediente
- 175g unt moale (ținut la temperatura camerei)
- 175g zahăr brut
- 3 ouă bătute
- 175g făină
- 3 linguri semințe de mac
- coaja rasă de la o portocală
- 1 lingură extract de vanilie
- lapte (rețeta cerea o singură lingură, dar eu am mai adăugat vreo 2, 3 linguri, cât să iasă un aluat mai moale)
Pentru sirop:
- 100g zahăr brut
- sucul de la o portocală
- 1 baton de scorțișoară
- 100ml apă
Am frecat untul cu zahărul până a ieșit o cremă pufoasă, apoi am adăugat în 4-5 tranșe ouăle bătute, până s-au amestecat bine. Am adăugat extractul de vanilie, coaja rasă de portocală, făina, semințee de mac și laptele. Am pus compoziția într-o tavă de chec unsă cu puțin unt și am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. A stat la cuptor cam o oră, până a crescut și a ieșit scobitoarea curată. Am mai lăsat să stea checul în formă după ce l-am scos din cuptor până am făcut siropul. Am amestecat zahărul cu sucul de portocală, batonul de scorțișoară și apa într-o cratiță, pe care am ținut-o pe foc până s-a dizolvat zahărul și apoi l-am fiert puțin, până a atins siropul o temperatură mare. Am dat la o parte scorțișoara și am turnat siropul peste checul cald. L-am lăsat să se îmbibe, l-am tăiat și l-am dat, să fie mâncat de alții, că eu încerc să mă las :)) Dar am gustat și eu și chiar a ieșit fain.
La a doua tură, cea de săptămâna trecută, am înlocuit macul cu o tabletă de ciocolată neagră tocată mărunt. Nici varianta asta n-a ieșit rea deloc. Eu una mă declar partizană înfocată a combinației ciocolată neagră cu fructe (zmeură, portocale). Să mai spună și beneficiarii lor dacă le-au plăcut. Că dacă da, mai fac ;)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu