Treceți la conținutul principal

Chec cu semințe de mac și sirop de citrice


   Am făcut checul ăsta acum vreo lună, o altă variantă săptămâna trecută (din păcate la checul făcut săptămâna trecută n-am făcut poze, că l-am luat pe sus de acasă când nici nu se răcise să-l duc la degustat și n-am avut când să mai pozez ce-a ieșit :(( ) și am găsit ceva poze de la prima variantă, așa că mi-am zis că n-ar strica să mă laud cu ce a ieșit :D. 

   Ingrediente
  • 175g unt moale (ținut la temperatura camerei)
  • 175g zahăr brut
  • 3 ouă bătute
  • 175g făină
  • 3 linguri semințe de mac
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 lingură extract de vanilie
  • lapte (rețeta cerea o singură lingură, dar eu am mai adăugat vreo 2, 3 linguri, cât să iasă un aluat mai moale)
   Pentru sirop: 
  • 100g zahăr brut
  • sucul de la o portocală
  • 1 baton de scorțișoară
  • 100ml apă
   Am frecat untul cu zahărul până a ieșit o cremă pufoasă, apoi am adăugat în 4-5 tranșe ouăle bătute, până s-au amestecat bine. Am adăugat extractul de vanilie, coaja rasă de portocală, făina, semințee de mac și laptele. Am pus compoziția într-o tavă de chec unsă cu puțin unt și am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. A stat la cuptor cam o oră, până a crescut și a ieșit scobitoarea curată. Am mai lăsat să stea checul în formă după ce l-am scos din cuptor până am făcut siropul. Am amestecat zahărul cu sucul de portocală, batonul de scorțișoară și apa într-o cratiță, pe care am ținut-o pe foc până s-a dizolvat zahărul și apoi l-am fiert puțin, până a atins siropul o temperatură mare. Am dat la o parte scorțișoara și am turnat siropul peste checul cald. L-am lăsat să se îmbibe, l-am tăiat și l-am dat, să fie mâncat de alții, că eu încerc să mă las :)) Dar am gustat și eu și chiar a ieșit fain.
   La a doua tură, cea de săptămâna trecută, am înlocuit macul cu o tabletă de ciocolată neagră tocată mărunt. Nici varianta asta n-a ieșit rea deloc. Eu una mă declar partizană înfocată a combinației ciocolată neagră cu fructe (zmeură, portocale). Să mai spună și beneficiarii lor dacă le-au plăcut. Că dacă da, mai fac ;)
Poftă bună!








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …