Treceți la conținutul principal

Salată caldă de ficăței


   Așa mi s-a făcut poftă de niște ficăței și tot am fost în piață și am devastat sectorul furajer :D, așa că m-am gândit eu la o salată cu ficăței și mi s-a părut o alegere bună pentru un prânz ușor și rapid. Ficățeii i-am spălat bine și i-am curățat, apoi i-am scurs de apă și i-am tamponat cu niște șervete de hârtie. Între timp am pus o tigaie pe foc cu puțin ulei aromat cu usturoi și o lingură de unt, am pus ficățeii și i-am rumenit, apoi i-am inecat cu un pahar cu vin alb sec și am mai pus și câțiva căței de usturoi tocați. Am pus capacul peste tigaie și am lăsat ficățeii să mediteze la nemurirea sufletului vreun sfert de oră și întorcându-i între timp de câteva ori și urmărind cu ochi vigilent să nu scadă prea mult nivelul lichidului din tigaie, să mi se ardă împricinații (în timpul acestui proces, am mai adăugat puțintel vin, nu s-a întamplat nimic, oricum nu am lăsat ficățeii să ia cheile de la mașină să fugă în lume :P). I-am scos din tigaie și i-am pus la căldurică, cât timp am făcut sosul. Peste ce a mai rămas din sosul de la ficăței am mai pus puțin unt și două lingură de sos de rodii, un vârf de cuțit cu sare și niște piper proaspăt măcinat și am lăsat să dea într-un clocot, maxim două minute. Am pregătit un pătuț verde din salată verde, leurdă, untișor, peste am așezat ficățeii și i-am stropit cu sosul din tigaie. Și am mâncat tot, tot, tot. Nimic n-a mai rămas.
Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …