Treceți la conținutul principal

Scones cu merișoare și ovăz


   Tura a doua de bucătăreală pentru potolirea piticilor a constat în aceste gustoase și parfumate scones (nu mă întrebați cum se zice în română, că habar n-am dacă există vreun echivalent). Am luat rețeta de aici și am mai transformat-o pe ici pe colo, în punctele esențiale :)) , că doar trebuia să mai mă bag și eu în seamă :P. Sunt și așa super bunicele, dimineața merg super bine cu o cană cu lapte sau cu o ceașcă cu cafea sau cu o cafea cu lapte :)) Eu scriu varianta mea modificată și în paranteză varianta originală, dacă vi se pare mai apetisantă. Să aveți de unde alege, nu de alta :D

Ingrediente
  • 250g făină de ovăz (făină albă) și încă puțină am mai folosit când am asamblat și frământat aluatul
  • 100g zahăr brut (zahăr tos)
  • 1/4 linguriță sare
  • 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt - eu am pus una cu vârf, pentru că am folosit făina de ovăz
  • 113g unt rece tăiat în bucăți foarte mici
  • 75g fulgi de ovăz (60g)
  • 125g merișoare uscate (60g)
  • 160ml lapte bătut (să aveți la îndemână mai mult, poate vă mai trebuie, mie mi-a fost suficient)
  • (coaja rasă de la o lămâie sau o portocală) - eu am uitat să pun, data viitoare când mai fac sper să fiu și mai trează să-mi aduc aminte să pun toate ingredientele :))
   Rețeta originală mai zice și de un ou bătut bine cu o lingură de lapte pentru uns scone-șii înainte de a-i băga la cuptor, însă eu și asta am uitat, dar nu a fost nici o problemă, au ieșit aspectuoși și gustoși în ciuda transformărilor.

   Pentru preparare am amestecat ingredientele uscate și apoi am adăugat untul fărâmițat cu cuțitul bine, apoi ovăzul, merișoarele și laptele bătut și le-am amestecat să se combine toate cele. Apoi am pus aluatul pe masa de lucru pe care am pus ceva făină și am frământat aluatul de vreo câteva ori, nu multe și l-am întins sub formă de rotund cu mâna, am tăiat felii ca la tort, să iasă așa, triunghiulare, le-am pus pe o hârtie de copt în tavă și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180-190 de grade până au căpătat o culoare aurie (cam vreo jumătate de oră, dar mai bine verificați și vedeți că pentru făină normală, rețeta spune că trebuie să stea cam 15-18 minute sau până iese scobitoarea curată atunci când o introduceți în mijlocul scone-ului).
Și asta fuse tot.

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …