Treceți la conținutul principal

Scones cu merișoare și ovăz


   Tura a doua de bucătăreală pentru potolirea piticilor a constat în aceste gustoase și parfumate scones (nu mă întrebați cum se zice în română, că habar n-am dacă există vreun echivalent). Am luat rețeta de aici și am mai transformat-o pe ici pe colo, în punctele esențiale :)) , că doar trebuia să mai mă bag și eu în seamă :P. Sunt și așa super bunicele, dimineața merg super bine cu o cană cu lapte sau cu o ceașcă cu cafea sau cu o cafea cu lapte :)) Eu scriu varianta mea modificată și în paranteză varianta originală, dacă vi se pare mai apetisantă. Să aveți de unde alege, nu de alta :D

Ingrediente
  • 250g făină de ovăz (făină albă) și încă puțină am mai folosit când am asamblat și frământat aluatul
  • 100g zahăr brut (zahăr tos)
  • 1/4 linguriță sare
  • 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt - eu am pus una cu vârf, pentru că am folosit făina de ovăz
  • 113g unt rece tăiat în bucăți foarte mici
  • 75g fulgi de ovăz (60g)
  • 125g merișoare uscate (60g)
  • 160ml lapte bătut (să aveți la îndemână mai mult, poate vă mai trebuie, mie mi-a fost suficient)
  • (coaja rasă de la o lămâie sau o portocală) - eu am uitat să pun, data viitoare când mai fac sper să fiu și mai trează să-mi aduc aminte să pun toate ingredientele :))
   Rețeta originală mai zice și de un ou bătut bine cu o lingură de lapte pentru uns scone-șii înainte de a-i băga la cuptor, însă eu și asta am uitat, dar nu a fost nici o problemă, au ieșit aspectuoși și gustoși în ciuda transformărilor.

   Pentru preparare am amestecat ingredientele uscate și apoi am adăugat untul fărâmițat cu cuțitul bine, apoi ovăzul, merișoarele și laptele bătut și le-am amestecat să se combine toate cele. Apoi am pus aluatul pe masa de lucru pe care am pus ceva făină și am frământat aluatul de vreo câteva ori, nu multe și l-am întins sub formă de rotund cu mâna, am tăiat felii ca la tort, să iasă așa, triunghiulare, le-am pus pe o hârtie de copt în tavă și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180-190 de grade până au căpătat o culoare aurie (cam vreo jumătate de oră, dar mai bine verificați și vedeți că pentru făină normală, rețeta spune că trebuie să stea cam 15-18 minute sau până iese scobitoarea curată atunci când o introduceți în mijlocul scone-ului).
Și asta fuse tot.

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…