Treceți la conținutul principal

Mic dejun cu ouă fierte și sos de ciuperci



   Toată lumea a intrat acum în panica de după sărbători, căci, în mod mai mult sau mai puțin evident, nu prea am avut cum să mâncăm toate ouăle fierte și atunci a trebuit să facem ceva cu ele. Cel mai comod e să le faci salată, cu un sos bun, mai merg aruncate și într-o salată orientală. Eu m-am gândit să le combin într-un mic dejun cald, care a fost bunuț, bunuț, așa că vă spun și vouă ce am făcut. Recunosc, am mai folosit ceva ce a mai rămas de la masa de Paște, un sos cu ciuperci, o să vă spun și cum l-am făcut. Am curățat ciupercile trecându-le printr-un jet de apă rece și apoi le-am tăiat felii subțiri. Pentru sos am amestecat cu blenderul vertical 2 ouă de prepeliță, o linguriță cu muștar (eu am unul de Dijon, puteți folosi după preferință), zeama de la o lămâie, un vârf de cuțit cu sare și ulei de măsline cât a fost nevoie să iasă un sos de maioneză consistent (după estimările mele am pus cam spre trei sferturi de cană cu ulei). Am mai adăugat o lingură de iaurt, usturoi pisălit bine, o legătură de mărar tocat fin și un praf de piper măcinat. Am amestecat ciupercile cu sosul și le-am lăsat în frigider până ziua următoare.
   Pentru micul meu dejun am pus o lingură de sos cu ciuperci într-un vas de ceramică dreptunghiular (am unul perfect pentru 2 porții, eu l-am folosit pentru una), am pus peste o felie de pâine (am făcut una cu iaurt, dar folosiți ce aveți la îndemână), peste felia de pâine am mai pus ceva sos, apoi un ou fiert tăiat felii, deasupra am răzălit niște brânză Horezu, peste am mai turnat o lingură de sos și am dat vasul la cuptorul încins bine pentru vreo 5 minute, să se topească brânza. L-am scos din cuptor, l-am lăsat puțin să se răcească și ... am mâncat, normal, că nu era să mă uit la el. A! Da, între timp, cât se răcea, am prestat și niște poze, să vedeți și voi. :)
Poftă bună!










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …