Am rămas restantă cu câteva dintre rețetele pe care le-am încercat cu ocazia sărbătorilor de Paște. Încerc să compensez pe parcurs, pentru că altă soluție nu am. Asta e o altă minunăție delicioasă a bucătăriei arăbești, de care m-am îndrăgostit iremediabil. E o cremă de iaurt scurs bine de zer și folosită fie ca atare, fie în combinații savuroase cu alte condimente sau conservată sub formă de bulete în ulei de măsline. Eu am ales varianta combinată cu usturoi și mentă. Am luat un iaurt gras, din cel de la Napolact de vacă, oaie și bivoliță, o cutie mare, el se face în general cu iaurt de capră, dar nu am găsit. Am pus iaurtul la scurs într-un tifon curat, pus în două, pe care l-am legat și spânzurat din lipsă de alte mijloace de ușa de la dulapul suspendat de la bucătărie, sub care am așezat un vas mai înalt și adânc, care să colecteze zerul lăsat de iaurt. Și l-am lăsat așa peste noapte să se scurgă, din când în când recunosc faptul că l-am mai scurs și manual, dar asta numai dacă mă nimeream prin bucătărie, însă nu-i musai, puteți să-l lăsați așa cam 24 de ore. Rezultatul a fost o masă de iaurt delicioasă, aproape uscată. Dacă nu intenționați să faceți imediat ceva cu labneh-le, faceți frumos niște bulbucei (a se înțelege niște bulete mai mici, mai mari, mai cum vreți) pe care le puneți în borcane sterilizate și peste care turnați ulei de măsline, așa simplu, dar mai bine încercați varianta condimentată. Cu ce? Cu ce vreți, ardei iute, ierburi aromate. În felul acesta puteți să le țineți la frigider cam o săptămână, două, dar părerea mea e că nu rezistă atât :P. Dacă vreți să-l folosiți imediat, faceți așa ca mine o salată de labneh, adică iaurtul pe care l-am obținut l-am amestecat cu ulei de măsline, usturoi pisălit, mentă proaspătă tocată mărunt, nițică sare și ceva piper, eu am mai pus și puțin sumac. Am aranjat amestecul pe un platou și l-am modelat frumos, după cum vedeți în poze și am garnisit minunăția cu ulei de măsline aromat cu usturoi și mentă uscată. Și l-am mâncat ca garnitură la friptura de miel. Mama l-a savurat cu mare încântare și spor și s-a declarat fan al acestui fel. Avea și de ce :P
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu