Treceți la conținutul principal

Mini tarte cu camembert și mere



     Mult mi-a mai trebuit să scriu rețeta asta, recunosc, dar ultimele două săptămâni au fost cam horror pentru mine și sper să revin cu forțe proaspete de săptămâna viitoare. Tartele astea le-am făcut tot de sărbători și mi-au plăcut în mod deosebit pentru că eu sunt mare iubitoare de brânză cu mucegai, indiferent de tipul ei. Iar camembert-ul îmi place cu precădere alături de mere sau struguri albi și un vin alb sec sau demisec, depinde ce am prin casă. Am făcut un aluat de tarte simplu, cu faina integrala, am pus camembert și merele ușor caramelizate, parfumate cu puțin cimbru. Sunt bune ușor călduțe, dar și reci se mănâncă la fel de bine, nu-i nici o problemă :).

  Ingrediente

  Aluat tarte (24 bucăți - minitarte)

  • 140g făină (70g făină albă, 70g făină integrală)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 115g unt rece, tăiat în bucăți
  • 1 ou mediu
  • 1 linguriță oțet de vin alb
  • 1 lingură apă rece
     Ca la toate aluaturile de tarte, am fărâmițat untul în făina amestecată cu sarea, am pus oul ușor bătut cu furculița, oțetul și apa și le-am adunat pe toate într-un aluat omogen, căruia i-am dat o  formă de disc, l-am înfășurat în folie alimentară și l-am dat la frigider cam jumătate de oră. L-am scos din frigider, l-am întins pe masa de lucru, am decupat cercuri pe care le-am pus în formele de tarte, aranjându-le astfel încât aluatul să îmbrace pereții formelor. Le-am așezat pe o tavă și le-am dat vreun sfert de oră la frigider, timp în care am încins cuptorul la 180 de grade C. Am înțepat aluatul cu furculița (să nu se umfle la copt, puteți folosi și varianta cu hârtie de copt și boabe de fasole) și am dat tartele la cuptor cam 20 de minute. Le-am scos și le-am lăsat în forme să se răcească.

  Umplutura
  • 100g camembert
  • 2 mere Golden mai mici, curățate doar de cotor și spălate bine, tăiate felii subțiri
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură zahăr brut
  • 1 lingură cognac/brandy
  • un vârf de linguriță cimbru uscat
     În fiecare coajă de tartă am pus o feliuță de camembert. Am topit untul într-o tigaie, am pus zahărul și l-am caramezilat puțin, apoi am pus feliile de măr și cognac-ul, am presărat cimbrul și le-am lăsat să se înmoaie, amestecând ușor, să nu se rupă, cam 5-6 minute. Le-am pus în tarte peste brânză și le-am mai dat la cuptor circa 10 minute, până s-a topit brânza.

     Asta a fost tot. Le-am servit la aperitiv și după cum vă spuneam, mie, una, mi-au plăcut tare mult și nici restul poporului nu s-a plâns ;).

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …