Treceți la conținutul principal

Mini tarte cu camembert și mere



     Mult mi-a mai trebuit să scriu rețeta asta, recunosc, dar ultimele două săptămâni au fost cam horror pentru mine și sper să revin cu forțe proaspete de săptămâna viitoare. Tartele astea le-am făcut tot de sărbători și mi-au plăcut în mod deosebit pentru că eu sunt mare iubitoare de brânză cu mucegai, indiferent de tipul ei. Iar camembert-ul îmi place cu precădere alături de mere sau struguri albi și un vin alb sec sau demisec, depinde ce am prin casă. Am făcut un aluat de tarte simplu, cu faina integrala, am pus camembert și merele ușor caramelizate, parfumate cu puțin cimbru. Sunt bune ușor călduțe, dar și reci se mănâncă la fel de bine, nu-i nici o problemă :).

  Ingrediente

  Aluat tarte (24 bucăți - minitarte)

  • 140g făină (70g făină albă, 70g făină integrală)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 115g unt rece, tăiat în bucăți
  • 1 ou mediu
  • 1 linguriță oțet de vin alb
  • 1 lingură apă rece
     Ca la toate aluaturile de tarte, am fărâmițat untul în făina amestecată cu sarea, am pus oul ușor bătut cu furculița, oțetul și apa și le-am adunat pe toate într-un aluat omogen, căruia i-am dat o  formă de disc, l-am înfășurat în folie alimentară și l-am dat la frigider cam jumătate de oră. L-am scos din frigider, l-am întins pe masa de lucru, am decupat cercuri pe care le-am pus în formele de tarte, aranjându-le astfel încât aluatul să îmbrace pereții formelor. Le-am așezat pe o tavă și le-am dat vreun sfert de oră la frigider, timp în care am încins cuptorul la 180 de grade C. Am înțepat aluatul cu furculița (să nu se umfle la copt, puteți folosi și varianta cu hârtie de copt și boabe de fasole) și am dat tartele la cuptor cam 20 de minute. Le-am scos și le-am lăsat în forme să se răcească.

  Umplutura
  • 100g camembert
  • 2 mere Golden mai mici, curățate doar de cotor și spălate bine, tăiate felii subțiri
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură zahăr brut
  • 1 lingură cognac/brandy
  • un vârf de linguriță cimbru uscat
     În fiecare coajă de tartă am pus o feliuță de camembert. Am topit untul într-o tigaie, am pus zahărul și l-am caramezilat puțin, apoi am pus feliile de măr și cognac-ul, am presărat cimbrul și le-am lăsat să se înmoaie, amestecând ușor, să nu se rupă, cam 5-6 minute. Le-am pus în tarte peste brânză și le-am mai dat la cuptor circa 10 minute, până s-a topit brânza.

     Asta a fost tot. Le-am servit la aperitiv și după cum vă spuneam, mie, una, mi-au plăcut tare mult și nici restul poporului nu s-a plâns ;).

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!