Treceți la conținutul principal

Pate din ficat de pui

     Au trecut ani buni de când n-am mai cumpărat pate din comert și nu pot spune că mi-a lipsit în vreun fel, pentru că am descoperit că pot face ceva mult mai bun acasă. Așa că, dragi mămici, bunici sau cine se mai ocupă de meșterit bucate bune, puneți-vă șorțurile și ... la treabă. Copiii, dar și cei mari, vor fi cu siguranță încântați.

     Am sotat în 4 linguri de unt amestecate cu 2 linguri ulei de măsline 4 căței de usturoi întregi cu 500g de ficăței de pui curățați și uscați cu prosoape de bucătărie. După vreo 5-7 minute am pus două linguri de brandy (puteți pune cognac sau chiar vin roșu) și am lăsat să se să se pătrundă ficățeii, dar am avut grijă să rămână puțin roz în mijloc. Eu am pus capacul peste tigaie și am mai amestecat din când în când până s-au făcut și am fost atentă să nu se prăjească usturoiul, că i-ar fi dat un gust amar și nu asta era intenția. Când au fost gata i-am lăsat să se răcorească puțin. Apoi i-am pus în blender (nu am folosit acum restul de sos rămas în tigaie după ce am făcut ficățeii), cu tot cu bucățile de usturoi, împreună cu jumătate de pachet cu unt moale și 2 linguri cu smântână, am asezonat amestecul cu sare, puțin piper și nucșoară. Verificați consistența și dacă vi se pare tare, mai puneți puțină smântână. Pateul se va întări la frigider, oricum. 
     Am pus pateul în forme (îl puteți pune și în borcane mici), am turnat peste sosul de unt rămas în tigaie și am dat formele la frigider. 
     Puteți amesteca pateul cu castraveți murați, cu nuci sau stafide, îl puteți lăsa simplu și-l puteți servi pe felii de pâine prăjită. În recipiente închise ermetic îl puteți păstra la frigider câteva zile. 

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…