Treceți la conținutul principal

Pate din ficat de pui

     Au trecut ani buni de când n-am mai cumpărat pate din comert și nu pot spune că mi-a lipsit în vreun fel, pentru că am descoperit că pot face ceva mult mai bun acasă. Așa că, dragi mămici, bunici sau cine se mai ocupă de meșterit bucate bune, puneți-vă șorțurile și ... la treabă. Copiii, dar și cei mari, vor fi cu siguranță încântați.

     Am sotat în 4 linguri de unt amestecate cu 2 linguri ulei de măsline 4 căței de usturoi întregi cu 500g de ficăței de pui curățați și uscați cu prosoape de bucătărie. După vreo 5-7 minute am pus două linguri de brandy (puteți pune cognac sau chiar vin roșu) și am lăsat să se să se pătrundă ficățeii, dar am avut grijă să rămână puțin roz în mijloc. Eu am pus capacul peste tigaie și am mai amestecat din când în când până s-au făcut și am fost atentă să nu se prăjească usturoiul, că i-ar fi dat un gust amar și nu asta era intenția. Când au fost gata i-am lăsat să se răcorească puțin. Apoi i-am pus în blender (nu am folosit acum restul de sos rămas în tigaie după ce am făcut ficățeii), cu tot cu bucățile de usturoi, împreună cu jumătate de pachet cu unt moale și 2 linguri cu smântână, am asezonat amestecul cu sare, puțin piper și nucșoară. Verificați consistența și dacă vi se pare tare, mai puneți puțină smântână. Pateul se va întări la frigider, oricum. 
     Am pus pateul în forme (îl puteți pune și în borcane mici), am turnat peste sosul de unt rămas în tigaie și am dat formele la frigider. 
     Puteți amesteca pateul cu castraveți murați, cu nuci sau stafide, îl puteți lăsa simplu și-l puteți servi pe felii de pâine prăjită. În recipiente închise ermetic îl puteți păstra la frigider câteva zile. 

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …