Treceți la conținutul principal

Pâine integrală (cu maia)


     Pentru că de cele mai multe ori, după cum vă spuneam, nu mă îndur să arunc restul de maia care rămâne după hrănirea maielei mamă, dar nici nu pot să o stochez pentru eternitate, așa că trebuie să fac ceva. Și ce nu se transformă în clătite, blat de pizza sau alte cele, se transformă într-o pâinică făcută la inspirația de moment. Și de data asta, inspirația a dat naștere următoarei formule. Pâinica ce a rezultat a fost una uimitoare, oarecum, pentru că, deși am folosit maia nehrănită, gustul acru nu a fost pregnant, a ieșit ușor dulceagă, moale, iar crusta, chiar dacă rumenă, nu a fost la fel de crocantă ca la pâinea simplă, iar asta o pun eu pe seama uleiului de măsline din compoziție. De data asta am ales metoda mai comodă pentru frământat și dospit, adică am pus ingredientele în mașina de pâine, programul pentru aluat, de o oră și jumătate.

Ingrediente

  • 1 cană maia nehrănită scoasă din frigider cam cu o oră înainte
  • 2 căni făină speltă integrală
  • 1 și 2/3cană făină de grâu integrală
  • 1/2 cană făină secară
  • 1/2 cană semințe de cânepă
  • 1 lingură cu vârf făină albă
  • 1 cană și 1/2 apă
  • 1 lingură miere 
  • 1/2 cană ulei de măsline
  • 1 linguriță sare


     După ce s-a terminat programul, am scos aluatul pe blatul de lucru înfăinat, l-am presat ușor, să scot gazele, apoi am împărțit aluatul în 4 (nu e musai, puteți face o pâine mai mare, 2, câte vreți), 3 bucăți mai mici și una mai mare și le-am dat preformă rotundă. Le-am acoperit și le-am lăsat cam jumătate de oră să se odihnească. Apoi le-am dat forma finală, cele 3 bucăți mai mici au devenit pâinici lungi, mini-franzele, cea mare o pâine rotundă. Până îmi vin banetoanele comandate, folosesc improvizațiile mele, respectiv un coș rotund cu husă bine înfăinată pentru pâinea rotundă, pâinicile lungi le-am pus între cutele unui ștergar înfăinat, le-am acoperit bine pe toate și le-am dat la frigider până a doua zi, cam 18 ore. Direct din frigider le-am scos și le-am crestat, apoi le-am dat la cuptorul preîncălzit la 230 de grade C. Le-am copt cu abur 15 minute la 230 de grade C, apoi la 200 de grade C cam 25 de minute pâinicile mici, 30-35 de minute pâinea rotundă - le-am copt pe rând, mai întâi pâinile mici, apoi pâinea rotundă, cât timp am copt prima tură, pâinea cealaltă a stat la frigider.

      Una dintre pâinile mici a fost sacrificată la puțin timp după ce le-am scos din cuptor, din motive obiective - mai mult sau mai puțin :P - în primul rând eram super curioasă să văd cum a ieșit, în al doilea rând mirosea mult prea bine și nu m-am putut abține :D. A doua zi am cercetat din nou problema și recunosc, subiectiv vorbind, mi-a plăcut ce am gustat. 
     Și un mic secret, Kittylina mea e mare fană pâine cu maia și pâinica asta i-a plăcut tare mult, că n-am scăpat de ea până nu i-am dat câteva bucățele să le ronțăie :).
      A fost un experiment reușit din punctul meu de vedere, deci mă declar super mulțumită!

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …