Treceți la conținutul principal

Tarte cu cremă de lămâie și afine


     După cum vă povesteam, am făcut cremă de lămâie, că tare îmi place. Și pentru că tot eram cuprinsă de spiritul bucătărelii în prag de An Nou, m-am apucat pe la 10 seara să fac coca de tarte pentru încă un desert de pus pe masa de Revelion. A doua zi dis de dimineață le-am și umplut și le-am decorat și le-am prezentat cu mare bucurie. Am reușit să gust vreo 2, restul au ajuns în alte burtici fericite. E un desert răcoritor, savuros, bun după o masă mai încărcată.

Ingrediente aluat tarte

  • 100g făină
  • 28g migdale măcinate fin
  • 115g unt rece tăiat în cuburi (eu îl tai înainte, iar cuburile le pun 5-10 minute în congelator)
  • 2 ouă prepeliță (sau 1 gălbenuș mare de ou de găină)
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 55g zahăr pudră
  • 1-2 linguri apă foarte rece
Umplutură - cremă de lămâie, 

Decor - afine (congelate am avut eu, le-am lăsat la decongelat și la scurs peste noapte) și zahăr pudră


     Pentru aluat am amestecat făina cu migdalele măcinate, sarea și zahărul, am adăugat untul și l-am amestecat cu făina cu ajutorul unui blender de patiserie (o puteți face frecând untul de făină cu vârful degetelor) până am obținut o compoziție sfărâmicioasă. Am adăugat ouăle de prepeliță și apa și am amestecat până compoziția a început să se lege și s-a format un aluat uniform. L-am înfășurat în folie alimentară și l-am dat la frigider cam 40 de minute. Apoi întins o foaie (eu întotdeauna mă folosesc de folie alimentară să întind aluatul, pentru că e destul de lipicios, am am decupat cercuri și le-am pus în forme mici de tarte. Nu-o bai daca se mai rup, se lipesc ușor presând cu degetul o altă bucată de aluat. Am pus formele într-o tavă și le-am dat la frigider 5 minute, apoi le-am scos, am pus hârtie în fiecare formă și niște boabe de fasole (dacă aveți greutăți speciale pentru tarte  folosiți-le, dacă nu merge să folosiți fasole sau orez - pe care nu le mai folosiți la altceva) și le-am copt la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C cam 10 minute, apoi am scos hârtiuțele și le-am mai copt 5 minute la 180 de grade C. Le-am scos și le-am pus pe un suport de răcire.

     După cum vă povesteam, eu am făcut aluatul de tarte noaptea, așa că le-am umplut a doua zi cu cremă de lămâie (rețeta o găsiți aici), apoi am pus deasupra câteva afine și la final am presărat zahăr pudră.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…