Treceți la conținutul principal

Budincă de mei, cu vanilie, scorțișoară și căpșune



     E 1 iunie, ziua copiilor și deși nu cred că mi-aș dori să fiu din nou copil, cu siguranță aș mai vrea să mă simt ca atunci și să văd lumea cu ochii și sufletul copilului care am fost. Am avut o copilărie frumoasă și mi-e dor să mă simt din nou așa fericită și să mă bucur de lucurile simple. Și ca să recapăt o fărâmă din acest sentiment, m-am gândit să-mi fac un mic dar gustos și parfumat, cu care să încep ziua aceasta minunată. 
     De ceva vreme aveam în plan să încerc meiul, căci printre multele mele căutări de variante cât mai sănătoase de alimentație l-am regăsit folosit în diverse rețete. Nu știu cât de folosit este el în bucătăria noastră, dar m-am gândit că nu are ce să fie rău, mai ales citind despre beneficiile aduse organismului. Dacă sunteți interesați de subiect, vă invit să citiți aici mai multe. Așa că am hotărât să-l încerc pentru prima dată într-o rețetă de mic dejun și nu mică mi-a fost mirarea și mare bucuria să savurez o budincă delicioasă, ușoară, dar consistentă în același timp, pe care am aromat-o cu vanilie și scorțișoară și am îmbogățit-o cu dulceața și parfumul căpșunelor proaspete. E gata în jumătate de oră, eu aș mânca-o și la cină, nu neapărat la micul dejun, iar cei mici cred că ar găsi-o pe placul lor, căci este moale, dulce și aromată. 

Ingrediente (1 porție)
  • 1/4 cană mei
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 cană cu lapte
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 1/2 baton de vanilie tăiat pe lungime
  • 1 lingură miere (se mai poate adăuga la final dacă vreți să fie mai dulce)
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 4-5 căpșune curățate și tăiate în sferturi (căpșunele mele au fost mai mari)
     Am călit meiul 3-4 minute în uleiul de cocos pus la încins într-o craticioară cu fundul mai gros, am adăugat laptele, sarea, batonul de vanilie și mierea și când a început să fiarbă am dat focul la mic și am pus un capac deasupra cratiței. Am lăsat amestecul  la fiert cam un sfert de oră, apoi am stins focul și l-am mai lăsat 10 minute, cu capacul pus, să mai absoarbă meiul din lapte. Dacă a absorbit mai mult lapte și vreți o budincă mai cremoasă, puteți să mai adăugați lapte, iar dacă este prea zemoasă, mai puneți budinca pe foc câteva minute. Am scos batonul de vanilie, am pus budinca într-un bol, am adăugat scorțișoara și am amestecat-o, am mai lăsat-o să se răcorească aproximativ 5 minute, apoi am tăiat căpșunele deasupra și am mâncat-o. 

     După cum vă spuneam, a fost delicioasă, mi-a adus aminte de orezul cu lapte pe care îl făcea mama când eram mică, așa că m-am bucurat că încă mai găsesc lucruri simple și frumoase de care să mă pot bucura așa cum făceam când eram copil și sper din toată inima s-o fac mereu.

     La mulți ani, copii mici și mari! :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …