Treceți la conținutul principal

Budincă de tapioca cu spumă de rubarbă, cocos caramelizat și căpșune




     Bine că s-a deschis un Kufland lângă mine, că acum pot și eu să-mi iau liniștită rubarbă, fără să mă mai rog de prieteni să caute în disperare :)). Și pentru că nu e ceva cu care am crescut, recunosc, nici nu prea știu ce să fac cu ea. Așa că am mai apelat și la ajutor, întrebându-mi o prietenă care face cea mai bună prăjitură cu rubarbă și bezea de pe planetă - în opinia mea- dar nu m-am încumetat să o fac, și m-am grăbit să folosesc, totuși, mănunchiul de rubarbă pe care îl aveam, să nu cumva să uit de el. Am făcut un fel de compot cu rubarbă și căpșune, bun, bun, pe care l-am mâncat rapid și apoi am dat de cutia cu perle de tapioca, cu  care vroiam să experimentez de ceva vreme, dar n-am mai apucat din diverse motive. Am căutat să văd cum se pregătește tapioca, mi-am făcut o idee despre ce e vorba și m-am apucat de treabă. Nu imediat, având în vedere că a trebuit să las tapioca peste noapte la înmuiat în apă. Dar a doua zi am executat minunata budincă și sunt tare mândră de mine, căci chiar mi-a plăcut mult de tot ce a ieșit. :)

   Budinca de tapioca
  • 1/4 cană perle tapioca (eu am avut o pungă de la SanoVita)
  • 3 căni apă
  • 1 cană lapte de cocos, 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 lingură și jumătate miere
  • 1 păstaie de vanilie tăiat pe lung
  • 1 linguriță amidon dizolvată în puțin lapte de cocos
     Am lăsat peste noapte tapioca la înmuiat într-o cană cu apă, iar a doua zi am scurs apa în care a stat, adăugat 2 căni cu apă peste tapioca într-o cratiță și am pus-o pe foc mic aproximativ 20 de minute, amestecând des. A rezultat o compoziție vâscoasă, gelatinoasă. Am adăugat peste laptele de cocos, mierea, și vanilia crestată pe jumătate și am mai lăsat budinca 10 minute pe foc, având grijă să o amestec continuu. Am adăugat amidonul dizolvat în apă și am lăsat să mai fiarbă puțin budinca pe foc, aproximativ 5 minute, apoi am dat-o la o parte, am scos păstaia de vanilie și am pus budinca într-un vas de sticlă să se răcească.

   Spuma de rubarbă
  • 5-6 tije de rubarbă curățate și tăiate în bucăți de 1 cm
  • 1 cană cu apă
  • 50g stevia pudră/ agave/miere
  • 1 lingură extract de vanilie
     Le-am pus pe toate într-o cratiță pe foc mic spre mediu și le-am lăsat până s-a înmuiat rubarba, aproximativ 10 minute. Am lăsat să se răcească, apoi am pasat amestecul cu blenderul vertical. A ieșit o compoziție spumată, aerată, parfumată și ușor acrișoară. Eu am pus spuma asta într-un bol pe care l-am acoperit și am ținut-o la frigider până am folosit-o.

Cocos caramelizat
  • 1 cană fulgi de cocos neîndulcit
  • 2 linguri zahăr brut
     Am pus zahărul într-o cratiță pe foc mediu să se topească, apoi am adăugat fulgii de cocos și i-am amestecat cu zahărul topit. Apoi i-am pus într-un bol și i-am lăsat să se răcească.

   Căpșune pentru ornare
  • 1/2 cană căpșune marinate peste noapte în rom/coniac/brandy/sherry/vin
     Când s-a răcit budinca de tapioca am montat toate componentele în pahare, alternând straturi de budincă cu straturi cu spumă de rubarbă, la final am presărat fulgii de cocos caramelizați și am adăugat căpșunele marinate, scurse bine. Am dat budincile la frigider cam o oră, să se așeze.

     Cu puțin cranț de la fulgii de cocos caramelizat, suficient de dulci și cu rubarba puțin acrișoară și căpșunele marinate, budinca asta de tapioca a avut toate ingredientele pentru un desert ușor, aromat, delicios, numai bun pentru o după amiază liniștită și călduroasă.

     A! Dacă nu v-ați dat seama, vă atrag eu atenția asupra unui mic amănunt, budinca asta nu are în compoziție nici un produs animal, așa că merge savurată și de vegani și de cei care țin post. :)

Poftă bună! 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …