Treceți la conținutul principal

Paste integrale cu mazăre și sos de brânzeturi



Verde crud, verde crud/Mugur alb și roz și pur/Vis de-albastru și azur,/Te mai văd, te mai aud.” (G. Bacovia) 

     Nu, n-am luat-o razna, dar exact versurile astea mi-au venit în minte când mă plimbam agale prin piață, încercând să mă hotărăsc cu ce să-mi mai umplu desaga :)). Și am rămas fixată pe mazărea proaspătă, de o culoare superbă - de unde și digresiunea poetică. căci nu știu alt motiv mai bun ca acela de a admira minunatele fructe și legume de sezon pentru a-mi aminti diverse versuri învățate cu trudă în ani de pregătire filologică :)). Și cum am ajuns acasă pe jumătate leșinată de foame (și nu, nu am plecat la piață nemâncată, dar cum eu mă învârt prin piață suficient de mult, între masa mâncată de dimineață și momentul în care m-am întors de la cumpărături să tot fi trecut vreo 3 ore!), am pus toate cumpărăturile la locul lor, am spălat ce era de spălat și am pus o oală mare cu apă la fiert, căci primul lucru la care m-am gândit a fost să fac o porție de paste, nu de alta, dar tocmai dădusem peste cutia de paste proaspăt cumpărată :)). Și am mai scotocit prin frigider si am dat peste multele brânzici de care nu duc lipsă, așa că nu m-am mai gândit, am scos tot ce aveam nevoie din frigider și m-am apucat de treabă.

   Ingrediente
  • 100g paste integrale (penne integrale de la Barilla)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă mică
  • 2/3 cană boabe de mazăre proaspătă, curățate, spălate și scurse de excesul de apă
  • 50g brânză de capră Saint Maure
  • 75g brânză cu mucegai albastru
  • 1 lingură cremă de Emmental (de la President)
  • 1 lingură parmezan ras
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/4 linguriță piper
  • 1/8 linguriță nucșoară
     Am fiert pastele în apă cu sare,conform instrucțiunilor de pe pachet, adică vreo 8 minute.

     În timp ce așteptam să fiarbă apa pentru paste am tocat ceapa mărunt și am sotat-o în uleiul de măsline  până a devenit translucidă, am adăugat mazărea și vreo câteva linguri din apa care stătea să clocotească și am mai lăsat-o vreo 5 minute, apoi am adăugat brânza de capră și pe cea cu mucegai, tăiate bucățele, crema de Emmental, am mai pus 2-3 linguri din apa în care fierbeau deja pastele și am dat focul la mic. Pastele au fiert și ele între timp, așa că le-am pus peste amestecul de mazăre și brânzeturi, am mai adăugat cam 1/3 cană din apa în care au fiert, le-am amestecat, le-am mai lăsat vreo 3-4 minute, am adăugat și parmezanul, am asezonat cu sare, piper și nucșoară, le-am pus pe farfurie și le-am mâncat. 

     Nu știu despre voi, dar despre mine știu că-mi plac brânzeturile și mazărea și pastele integrale și ele toate la un loc mi-au dăruit un prânz pe cinste. Și le recomand pentru că sunt delicioase și potrivite pentru o masă mai ușoară, așa, de vară. :)

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …