A venit vara! Bine, știu că a venit ea mai încet și pentru mulți nu-i motiv de bucurie, dar mie îmi place vara, pentru că îmi place căldura și iubesc soarele. Și ca la orice început de vară, eu am răcit! :)) Nu râdeți, chiar am răcit, dar asta nu m-a împiedicat să fac unul dintre deserturile mele preferate de vară, iaurt înghețat adică, pe care l-am combinat cu ultimul pachet de zmeură rămasă în congelator și un sos de mentă delicios, cu melasă de rodii. Yammi nevoie mare, nu se face foarte greu și potolește pofta de ceva dulce și rece în zilele arzătoare de vară și nu numai.
Ingrediente
- 2 căni iaurt gras (eu am avut Cedra de la Napolact)
- 1 cană zmeură
- 2 linguri miere
- 3 linguri limoncello
Le-am amestecat într-un blender și apoi am dat vasul la congelator cam o jumătate de oră. L-am scos si am mai mixat o dată compoziția, o parte din ea am turnat-o în forme de silicon, în care am pus câte o linguriță cu sirop de mentă, și am pus câte un băț pentru înghețată pe băț, cealaltă parte de compoziție am lăsat-o în vas și le-am dat pe toate din nou la congelator. Am mai scos și am mixat compoziția din vas încă de 2 ori. Dacă aveți mașină de înghețată, folosiți-o după instrucțiunile producătorului (cu ocazia asta mi-am amintit a nu știu câta oară că ar fi bine să fac ceva cercetări în domeniu să-mi iau o mașină de făcut înghețată, că nu mai merge! :)) ).
Sirop de mentă
- 1/4 cană melasă de rodii
- 1/4 cană apă
- 1/4 cană mentă proaspătă tocată
Am pus apa și melasa într-o crăticioară pe foc mediu spre mare cam 10 minute, până s-au omogenizat bine și a început să scadă cantitatea de lichid, apoi am dat cratița la o parte de pe foc și am pus menta tocată. Am pus un capac peste cratiță și am lăsat să se infuzeze menta până s-a răcit compoziția, apoi am strecurat lichidul și am presat bine menta în strecurătoare să scot din ea toată aroma, apoi am aruncat-o, căci și-a terminat treaba. Siropul astfel rezultat l-am pus într-un borcan cu capac etanș și până la folosire l-am pus în frigider.
O porție din iaurtul meu înghețat am mâncat-o și imediat ce s-a răcit, cu sirop de mentă turnat cu generozitate deasupra, dar cum cantitatea pe care am făcut-o a fost mult mai mare, n-am putut s-o dau gata odată, așa că restul l-am dat la congelator. Când am mai vrut să mănânc am avut grijă să scot vasul cam cu 10-15 minute înainte, să se mai încălzească și să fie compoziția cremoasă, nu bloc de gheață. Iaurtul pe care l-am pus pe băț a ieșit tare haios și mă gândesc că e o variantă super amuzantă și pentru cei mici. Oricum, mie una mi-a plăcut mult de tot, e o alternativă sănătoasă la înghețatele mult prea dulci și pline de chimicale din comerț. Și e nemaipomenit și în alte combinații, pe care eu le voi încerca cu mare drag vara asta și, bineînțeles, o să vă țin la curent cu ce mai meșteresc :).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu