Treceți la conținutul principal

Iaurt înghețat cu zmeură și sirop de mentă



     A venit vara! Bine, știu că a venit ea mai încet și pentru mulți nu-i motiv de bucurie, dar mie îmi place vara, pentru că îmi place căldura și iubesc soarele. Și ca la orice început de vară, eu am răcit! :)) Nu râdeți, chiar am răcit, dar asta nu m-a împiedicat să fac unul dintre deserturile mele preferate de vară, iaurt înghețat adică, pe care l-am combinat cu ultimul pachet de zmeură rămasă în congelator și un sos de mentă delicios, cu melasă de rodii. Yammi nevoie mare, nu se face foarte greu și potolește pofta de ceva dulce și rece în zilele arzătoare de vară și nu numai.


   Ingrediente
  • 2 căni iaurt gras (eu am avut Cedra de la Napolact)
  • 1 cană zmeură
  • 2 linguri miere
  • 3 linguri limoncello
     Le-am amestecat într-un blender și apoi am dat vasul la congelator cam o jumătate de oră. L-am scos si am mai mixat o dată compoziția, o parte din ea am turnat-o în forme de silicon, în care am pus câte o linguriță cu sirop de mentă, și am pus câte un băț pentru înghețată pe băț, cealaltă parte de compoziție am lăsat-o în vas și le-am dat pe toate din nou la congelator. Am mai scos și am mixat compoziția din vas încă de 2 ori. Dacă aveți mașină de înghețată, folosiți-o după instrucțiunile producătorului (cu ocazia asta mi-am amintit a nu știu câta oară că ar fi bine să fac ceva cercetări în domeniu să-mi iau o mașină de făcut înghețată, că nu mai merge! :)) ).

   Sirop de mentă
  • 1/4 cană melasă de rodii
  • 1/4 cană apă
  • 1/4 cană mentă proaspătă tocată
     Am pus apa și melasa într-o crăticioară pe foc mediu spre mare cam 10 minute, până s-au omogenizat bine și a început să scadă cantitatea de lichid, apoi am dat cratița la o parte de pe foc și am pus menta tocată. Am pus un capac peste cratiță și am lăsat să se infuzeze menta până s-a răcit compoziția, apoi am strecurat lichidul și am presat bine menta în strecurătoare să scot din ea toată aroma, apoi am aruncat-o, căci și-a terminat treaba. Siropul astfel rezultat l-am pus într-un borcan cu capac etanș și până la folosire l-am pus în frigider.

     O porție din iaurtul meu înghețat am mâncat-o și imediat ce s-a răcit, cu sirop de mentă turnat cu generozitate deasupra, dar cum cantitatea  pe care am făcut-o a fost mult mai mare, n-am putut s-o dau gata odată, așa că restul l-am dat la congelator. Când am mai vrut să mănânc am avut grijă să scot vasul cam cu 10-15 minute înainte, să se mai încălzească și să fie compoziția cremoasă, nu bloc de gheață. Iaurtul pe care l-am pus pe băț a ieșit tare haios și mă gândesc că e o variantă super amuzantă și pentru cei mici. Oricum, mie una mi-a plăcut mult de tot, e o alternativă sănătoasă la înghețatele mult prea dulci și pline de chimicale din comerț. Și e nemaipomenit și în alte combinații, pe care eu le voi încerca cu mare drag vara asta și, bineînțeles, o să vă țin la curent cu ce mai meșteresc :).

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …