Treceți la conținutul principal

English muffins sau pâinici la tigaie


    Fac muncă de cercetare pentru rețeta asta de ceva timp și până ieri seară nu m-am învrednicit să mă apuc de ea, pentru că nu mă hotăram ce rețetă să urmez. Până la urmă cea de aici a ieșit învingătoare. Cu ceva nou din partea mea și anume tipul de făină folosit. Cu surprindere am văzut aseară când mă pregăteam de ostilități că nu mai am făină de grâu, decât vreo cană, așa că trebuia să completez cu altceva și mi-a răsărit în fața ochilor făina de speltă, așa că am folosit-o. Nu e o rețetă complicată, eu am frământat aluatul de mână, nu am folosit mixerul, dar și așa au ieșit super puficioase și gustoase nevoie mare. Deci, de cu seară m-am apucat de făcut aluatul amestecând 3 căni și jumătate cu făină (1 cană făină integrală de grâu + 2 căni și jumătate făină integrală de speltă), 1 lingură + 1 linguriță și 1/2 zahăr și 2 lingurițe și 1/2 drojdie uscată activă (în rețetă erau 2, dar eu am folosit făină integrală de grâu și de speltă, deci cu un conținut de gluten mai mic, deci cu probabilitate foarte mare de a nu crește suficient, așa că am adaptat). Am adăugat 3 linguri de unt topit și 1 cană și 1/2 lapte călduț, amestecând la început cu o lingură de lemn, apoi cu mâna și adăugând sarea și puțin câte puțin încă o cană cu făină de speltă, astfel încât să se obțină un aluat ferm, dar oarecum elastic și lipicios (nu bățos). Am uns cu ulei un vas mai mare (de ceramică) și am pus aluatul modelat sub formă de bilă mai măricică ea, așa, am acoperit cu folie de plastic și am dat vasul la frigider peste noapte, să se combine toate aromele și să se intensifice și să iasă un aluat bun pentru pâinicile mele. :)
    M-am trezit de dimineață cu chef de muncă, așa că am scos aluatul din frigider și l-am lăsat vreo jumătate de oră la temperatura camerei, apoi am întins o foaie mai grosuță, de vreo 2cm și am tăiat cu un pahar forme rotunde, pe care le-am presărat cu mălai și le-am pus într-o tavă, pe o foaie de copt, acoperite apoi cu o folie unsă cu ulei. Am lăsat pâinicile la crescut vreo jumătate de oră (cum mă pornisem să mai gătesc câte ceva, cuptorul era aprins, așa că am avut căldură suficientă).

    Apoi am uns cu puțin unt o tigaie cu fundul mai gros, pe care am lăsat-o la încins la foc mediu, am pus câte 4 pâinici și le-am lăsat în medie cam 5-8 minute la copt pe o parte, apoi le-am întors cu mare grijă și atenție pe partea cealaltă și le-am mai lăsat încă pe atât. După cum zice și la rețeta originală, verificați, totuși, ritmul de coacere, temperatura tigăii, pentru că nu vreți să se ardă prea repede la suprafață și să nu se coacă în interior. Le-am scos într-un coșuleț și le-am învelit într-un prosop până le-am copt pe toate.


    De tăiat în două nu le-am tăiat cu cuțitul, am ascultat de ce spunea în rețeta de acolo și le-am înțepat pe laturi cu furculița, apoi le-am desfăcut cu mâna. Și da, s-a văzut cât de puficioase au ieșit! Bune, bune, bune! Eu am mâncat una așa caldă cu puțin unt. Am mai folosit una pentru masa de prânz, cum anume o să vă spun data viitoare ;) . 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!