Treceți la conținutul principal

English muffins sau pâinici la tigaie


    Fac muncă de cercetare pentru rețeta asta de ceva timp și până ieri seară nu m-am învrednicit să mă apuc de ea, pentru că nu mă hotăram ce rețetă să urmez. Până la urmă cea de aici a ieșit învingătoare. Cu ceva nou din partea mea și anume tipul de făină folosit. Cu surprindere am văzut aseară când mă pregăteam de ostilități că nu mai am făină de grâu, decât vreo cană, așa că trebuia să completez cu altceva și mi-a răsărit în fața ochilor făina de speltă, așa că am folosit-o. Nu e o rețetă complicată, eu am frământat aluatul de mână, nu am folosit mixerul, dar și așa au ieșit super puficioase și gustoase nevoie mare. Deci, de cu seară m-am apucat de făcut aluatul amestecând 3 căni și jumătate cu făină (1 cană făină integrală de grâu + 2 căni și jumătate făină integrală de speltă), 1 lingură + 1 linguriță și 1/2 zahăr și 2 lingurițe și 1/2 drojdie uscată activă (în rețetă erau 2, dar eu am folosit făină integrală de grâu și de speltă, deci cu un conținut de gluten mai mic, deci cu probabilitate foarte mare de a nu crește suficient, așa că am adaptat). Am adăugat 3 linguri de unt topit și 1 cană și 1/2 lapte călduț, amestecând la început cu o lingură de lemn, apoi cu mâna și adăugând sarea și puțin câte puțin încă o cană cu făină de speltă, astfel încât să se obțină un aluat ferm, dar oarecum elastic și lipicios (nu bățos). Am uns cu ulei un vas mai mare (de ceramică) și am pus aluatul modelat sub formă de bilă mai măricică ea, așa, am acoperit cu folie de plastic și am dat vasul la frigider peste noapte, să se combine toate aromele și să se intensifice și să iasă un aluat bun pentru pâinicile mele. :)
    M-am trezit de dimineață cu chef de muncă, așa că am scos aluatul din frigider și l-am lăsat vreo jumătate de oră la temperatura camerei, apoi am întins o foaie mai grosuță, de vreo 2cm și am tăiat cu un pahar forme rotunde, pe care le-am presărat cu mălai și le-am pus într-o tavă, pe o foaie de copt, acoperite apoi cu o folie unsă cu ulei. Am lăsat pâinicile la crescut vreo jumătate de oră (cum mă pornisem să mai gătesc câte ceva, cuptorul era aprins, așa că am avut căldură suficientă).

    Apoi am uns cu puțin unt o tigaie cu fundul mai gros, pe care am lăsat-o la încins la foc mediu, am pus câte 4 pâinici și le-am lăsat în medie cam 5-8 minute la copt pe o parte, apoi le-am întors cu mare grijă și atenție pe partea cealaltă și le-am mai lăsat încă pe atât. După cum zice și la rețeta originală, verificați, totuși, ritmul de coacere, temperatura tigăii, pentru că nu vreți să se ardă prea repede la suprafață și să nu se coacă în interior. Le-am scos într-un coșuleț și le-am învelit într-un prosop până le-am copt pe toate.


    De tăiat în două nu le-am tăiat cu cuțitul, am ascultat de ce spunea în rețeta de acolo și le-am înțepat pe laturi cu furculița, apoi le-am desfăcut cu mâna. Și da, s-a văzut cât de puficioase au ieșit! Bune, bune, bune! Eu am mâncat una așa caldă cu puțin unt. Am mai folosit una pentru masa de prânz, cum anume o să vă spun data viitoare ;) . 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so