Treceți la conținutul principal

Prăjiturele în ceașcă/Cupcakes cu zmeură și ciocolată


    Nu râdeți, doar asta e traducerea, nu? :P Nu știu cum stă treaba asta cu traducerile, mă debusolează total, așa că le zic și eu într-un fel, pricepeți voi despre ce e vorba. O minunăție prăjiturelele astea, ce să spun? Am mai spus-o și o repet, ciocolată+fructe= biiiig love! Pentru mine, cel puțin :). Și pentru că azi e mare sărbătoare mare, sărbătoresc. Mai piano, că iar m-au apucat oareșce probleme medicale, dar musai sărbătoresc cu ceva bun și dulce. Mai multe ceva-uri, ăsta e primul. De ce nu sunt brioșe/muffins? Pentru că sunt niște prăjituri în miniatură, de aia :D. Și sunt bune, bune rău de tot!

    Ingrediente
  • 1 și 1/2 cană făină (amestec făină albă și integrală)
  • 1/2 cană cacao
  • 3/4 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 130g unt la temperatura camerei tăiat bucăți
  • 3 ouă medii sau 2 ouă mari
  • 1/2 cană fructoză sau 1 și 1/3 cană zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 cană lapte la temperatura camerei
  • 3/4 cană ciocolată neagră
  • 150g zmeură scursă bine
    Untul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă pe rând ouăle, vanilia. Separat se amestecă făina cu sarea, praful de copt și cacaoa (eu le-am dat pe toate prin sită, să iasă mai puficios aluatul). Se adaugă ingredientele uscate alternativ cu laptele în amestecul de unt și ouă, iar la final se înglobează ciocolata și zmeura, cu grijă să n-o storcoșim. Am uns cu unt forma de brioșe și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute. Le-am scos și le-am mai lăsat în formă vreo 10 minute, apoi le-am scos pe un grătar și le-am lăsat să se răcească. Le-am glazurat în ziua în care le-am servit cu următoarea glazură.
        Pentru glazură
    • 1 cană frișcă (din smântână grasă)
    • 50g zmeură
        Pentru ornat - zmeură proaspătă.

        Asta a fost tot!

    Poftă bună!





      Comentarii

      Postări populare de pe acest blog

      Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

      Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

      Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

      Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

      Ciocanele marinate la cuptor

      Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
      Aveți nevoie de:
      ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…