Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu făină de mălai, afine și lămâie


   M-am jucat puțin și cu compoziția asta în sensul că am folosit un mălai foarte, foarte fin (cam ca făina, așa, luat de la Plafar) și făină integrală de speltă, combinație ce a dat o consistență deosebită prăjiturii mele iar în combinație cu zahărul de melasă, fructele și lămâia a rezultat o prăjitură savuroasă, pe care eu o recomand cu căldură ca tratație într-o după amiază leneșă, de savurat  alături de o ceașcă de cafea cu lapte sau un ceai aromat. 
  • 150g făină speltă
  • 100g mălai fin
  • 1 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri zahăr tip melasă
  • 2 ouă
  • coaja și sucul de la 1 lămâie
  • 100g unt topit și răcit ușor
  • 200g afine (150 în compoziție, 50g pe fundul tăvii)
  • 150g iaurt
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri zahăr granulat (brut) pe fundul tăvii
  • unt pentru uns tava
    Am amestecat separat ingredientele uscate și cele umede, apoi le-am combinat, la sfârșit adăugând și afinele spălate și scurse bine. Pe fundul formei unse cu unt - în care am copt prăjitura - am presărat zahărul granulat și 50g de afine. Apoi am turnat compoziția și am dat prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până a fost gata și a trecut testul scobitorii, aproximativ 45 de minute. Am lăsat-o în formă să se răcorească și apoi am răsturnat-o pe un platou. N-am mai ornat-o cu nimic, afinele așezate pe fundul tăvii s-au așezat frumos. Bună, bună!  

Poftă bună!





    Comentarii

    Postări populare de pe acest blog

    Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

    Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

    Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

    Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

    Ciocanele marinate la cuptor

    Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
    Aveți nevoie de:
    ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…