Treceți la conținutul principal

Tarte cu piersici și cremă de vanilie


   Tot de o aniversare, am făcut tărtuțele astea, de vară, așa, ușurele și răcoroase. Pentru crustă nu m-am complicat, căci căldura de afară m-a cam amețit și nu prea am mai avut putere să stau în bucătărie, așa că am folosit aluat de foietaj din comerț. Am uns formele de tarte cu unt și am pus aluatul în forme (am decupat cu un cuțit bine ascuțit rotunduri puțin mai mari decât formele de tarte, astfel încât să îmbrace toată forma, baza și pereții). Peste am pus o cremă de vanilie (crème pâtissière sau pastry cream, fiecare după ce nume vrea s-o găsească, în franceză sau engleză), de data aceasta am făcut crema după altă rețetă, din cărticica mea de tarte, folosind și ouă întregi, smântână de frișcă și am eliminat untul. 
   Am pus la încălzit 235ml lapte și 120ml smântână lichidă de frișcă și le-am ținut la foc mic până s-a înfierbântat amestecul. Separat am amestecat 2 ouă întregi și un gălbenuș cu 100g fructoză (trebuia să fac varianta fără zahăr, căci unul dintre consumatori n-are voie, pentru cine nu are interdicții, poate folosi zahăr, 115g) și 2 linguri amidon. Apoi am turnat încet lichidul fierbinte și am amestecat bine, bine, am pus la loc pe foc compoziția și am mai lăsat-o 1-2 minute până a început să se îngroașe, amestecând continuu, am luat de pe foc și am pus 2 lingurițe cu extract de vanilie. Peste am pus folie alimentară, cu contact direct pe suprafața cremei, să nu se facă crustă și am lăsat-o să se răcească, apoi am pus-o la frigider și am lăsat-o aproximativ 1 oră, o puteți lăsa și mai mult. 
   Am umplut tartele cam trei sferturi cu cremă, peste am pus felii de nectarine și peste puțin gem de portocale încălzit pe foc mic și am glazurat frumos feliile de nectarine, am dat tartele la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C și le-am ținut cam jumătate de oră, până s-a făcut foietajul. Tare bune au fost, nu foarte dulci, s-au mâncat și au fost apreciate. M-am bucurat tare mult!


Poftă bună! 





   Din cauza unor mici probleme de sănătate, o să fac o pauză în postări, cel puțin până săptămâna viitoare, cândva, nu intrați în panică. Voi reveni cu forțe proaspete și cu rețete noi și îmbietoare ;). Să fiți sănătoși!

Comentarii

  1. Love these adorable peach tarts! We are getting so many peaches now, that would make a perfect dessert for teatime!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exactly! And I am sure pears work as nicely as the peaches. But I would chose a sweet tart crust instead of this puff pastry :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …