Treceți la conținutul principal

Tarte cu piersici și cremă de vanilie


   Tot de o aniversare, am făcut tărtuțele astea, de vară, așa, ușurele și răcoroase. Pentru crustă nu m-am complicat, căci căldura de afară m-a cam amețit și nu prea am mai avut putere să stau în bucătărie, așa că am folosit aluat de foietaj din comerț. Am uns formele de tarte cu unt și am pus aluatul în forme (am decupat cu un cuțit bine ascuțit rotunduri puțin mai mari decât formele de tarte, astfel încât să îmbrace toată forma, baza și pereții). Peste am pus o cremă de vanilie (crème pâtissière sau pastry cream, fiecare după ce nume vrea s-o găsească, în franceză sau engleză), de data aceasta am făcut crema după altă rețetă, din cărticica mea de tarte, folosind și ouă întregi, smântână de frișcă și am eliminat untul. 
   Am pus la încălzit 235ml lapte și 120ml smântână lichidă de frișcă și le-am ținut la foc mic până s-a înfierbântat amestecul. Separat am amestecat 2 ouă întregi și un gălbenuș cu 100g fructoză (trebuia să fac varianta fără zahăr, căci unul dintre consumatori n-are voie, pentru cine nu are interdicții, poate folosi zahăr, 115g) și 2 linguri amidon. Apoi am turnat încet lichidul fierbinte și am amestecat bine, bine, am pus la loc pe foc compoziția și am mai lăsat-o 1-2 minute până a început să se îngroașe, amestecând continuu, am luat de pe foc și am pus 2 lingurițe cu extract de vanilie. Peste am pus folie alimentară, cu contact direct pe suprafața cremei, să nu se facă crustă și am lăsat-o să se răcească, apoi am pus-o la frigider și am lăsat-o aproximativ 1 oră, o puteți lăsa și mai mult. 
   Am umplut tartele cam trei sferturi cu cremă, peste am pus felii de nectarine și peste puțin gem de portocale încălzit pe foc mic și am glazurat frumos feliile de nectarine, am dat tartele la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C și le-am ținut cam jumătate de oră, până s-a făcut foietajul. Tare bune au fost, nu foarte dulci, s-au mâncat și au fost apreciate. M-am bucurat tare mult!


Poftă bună! 





   Din cauza unor mici probleme de sănătate, o să fac o pauză în postări, cel puțin până săptămâna viitoare, cândva, nu intrați în panică. Voi reveni cu forțe proaspete și cu rețete noi și îmbietoare ;). Să fiți sănătoși!

Comentarii

  1. Love these adorable peach tarts! We are getting so many peaches now, that would make a perfect dessert for teatime!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exactly! And I am sure pears work as nicely as the peaches. But I would chose a sweet tart crust instead of this puff pastry :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!