Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu migdale și cremă de portocale


    Episodul doi din bunătățile de Sf. Maria, o prăjitură aromată, cu cremă delicată, o combinație câștigătoare pentru orice sezon și ocazie. Părerea mea! :P

    Blat
  • 175g migdale măcinate
  • 100g fructoză (175g zahăr)
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 3 ouă
  • 175g unt la temperatura camerei
  • coaja de la 1 portocală și sucul
  • 1 lingură apă de flori de portocali
    Se amestecă toate ingredientele și se pun în forma unsă cu unt și tapetată cu făină, care se dă apoi la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40-45 de minute, până iese o scobitoare înfiptă în blat curată. Se lasă să se răcească bine, apoi se taie în 2, pe orizontală, astfel încât să obținem 2 blaturi. Dacă aveți forme la fel, puteți face 2 blaturi și apoi puneți crema între ele și le suprapuneți.
        Crema de portocale
    • 4 gălbenușuri
    • răzătura de la 2 portocale și sucul stors
    • 100g unt la temperatura camerei
    • 3 linguri zahăr
    • 1 vârf de cuțit sare
        Pe bain-marie se pune o cratiță cu gălbenușurile amestecate cu zahărul, sarea, răzătura și sucul de portocală și se amestecă din când în când până se întărește crema, cam 20 de minute. Se taie untul cubulețe într-un bol și se dă crema obținută anterior prin sită, peste unt și se amestecă bine, bine, până s-a încorporat tot untul. Se lasă să se răcească, apoi se dă la frigider cel puțin 1 oră, până se folosește. Eu fac crema prima, înainte de blat, să aibă timp să se răcească, sau chiar cu o zi înainte și o las la rece.
          Glazură
      • 2/3 cană zahăr pudră
      • 1 lingură 1/2 suc de portocală proaspăt stors
          Asamblarea
        Se pune crema între cele 2 blaturi obținute, apoi se face glazura și se toarnă peste prăjitură și de decor se poate rade coajă de portocală sau se pot pune fulgi de migdale, coajă de portocală glasată, portocală confiată.

          Crema asta e super fină, aromată și blatul e un vis, moale, parfumat. O combinație savuroasă într-o prăjitură numai bună de servit într-o după amiază mai caldă sau mai răcoroasă, cu o limonadă rece sau un ceai cald. Oricum, mie una mi-a plăcut enorm. Poate data viitoare încerc o cremă de lămâie ;).

      Poftă bună!




        Comentarii

        Postări populare de pe acest blog

        Crap la cuptor cu usturoi

        E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
        crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



        Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

        Poftă bună!

        Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

        Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
             Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
             Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

        File de somn la tigaie în unt și lămâie

        Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …