Treceți la conținutul principal

Chec cu dovleac și banane


    Din saga „dovleacul lovește din nou”, încă o rețetă cu ingredientul meu vedetă. Scuze că mi-a luat așa de mult timp să postez rețeta, dar zilele astea n-am avut timp pentru nimic și așa m-a apucat o jale, încât nu pot să dorm, așa că stau și scriu rețeta asta pe care știu că o așteaptă câteva fete cucuiete :).

Ingrediente uscate
  • 1 cană făină speltă
  • 1 cană făină integrală de grâu
  • 1 cană făină de orez
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță condimente de iarnă (v-am mai spus, cred, că mi-am luat un mix de condimente de la Kamis) - dacă nu aveți amestecați scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare, cardamon sau ce condimente vă plac mai mult
Ingrediente umede
  • 400g piure de dovleac (dovleac copt și pisălit)
  • 3 banane smotocite bine cu furculița (le puteți pune la blender cu dovleacul copt, mie mi-a fost lene, așa că le-am pisălit cu o furculiță)
  • 2 ouă bătute ușor
  • 2 linguri sirop de agave/miere/ sirop de arțar
  • 1 cană lapte bătut
    Am amestecat separat ingredientele uscate și pe cele umede, apoi le-am combinat și am mai amestecat în compoziția obținută 50g miez de sâmburi de caise (am cumpărat de la DM) ușor rumeniți la cuptor pentru 4 minute, 50g stafide și 75g ciocolată neagră (eu am pus bumbi, puteți să tocați cu cuțitul o ciocolată normală).

    Am pus amestecul într-o formă de chec tapetată cu foaie de copt și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam 45min - 1 oră (până când a ieșit scobitoarea curată). Cam cu 5-10 minute înainte de a scoate checul din cuptor, l-am uns cu o lingură de sirop de arțar și am presărat niște semințe de dovleac. S-au caramelizat ușor, dând un gust deosebit checului. Am scos checul din cuptor și l-am mai lăsat vreo 10 minute în tavă, apoi l-am scos și l-am lăsat să se răcească pe o parte.
    A ieșit tare bun, sățios și a mers de minune dimineața cu lăptic sau cu lapte bătut.

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…