Treceți la conținutul principal

Chec cu dovleac și banane


    Din saga „dovleacul lovește din nou”, încă o rețetă cu ingredientul meu vedetă. Scuze că mi-a luat așa de mult timp să postez rețeta, dar zilele astea n-am avut timp pentru nimic și așa m-a apucat o jale, încât nu pot să dorm, așa că stau și scriu rețeta asta pe care știu că o așteaptă câteva fete cucuiete :).

Ingrediente uscate
  • 1 cană făină speltă
  • 1 cană făină integrală de grâu
  • 1 cană făină de orez
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță condimente de iarnă (v-am mai spus, cred, că mi-am luat un mix de condimente de la Kamis) - dacă nu aveți amestecați scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare, cardamon sau ce condimente vă plac mai mult
Ingrediente umede
  • 400g piure de dovleac (dovleac copt și pisălit)
  • 3 banane smotocite bine cu furculița (le puteți pune la blender cu dovleacul copt, mie mi-a fost lene, așa că le-am pisălit cu o furculiță)
  • 2 ouă bătute ușor
  • 2 linguri sirop de agave/miere/ sirop de arțar
  • 1 cană lapte bătut
    Am amestecat separat ingredientele uscate și pe cele umede, apoi le-am combinat și am mai amestecat în compoziția obținută 50g miez de sâmburi de caise (am cumpărat de la DM) ușor rumeniți la cuptor pentru 4 minute, 50g stafide și 75g ciocolată neagră (eu am pus bumbi, puteți să tocați cu cuțitul o ciocolată normală).

    Am pus amestecul într-o formă de chec tapetată cu foaie de copt și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam 45min - 1 oră (până când a ieșit scobitoarea curată). Cam cu 5-10 minute înainte de a scoate checul din cuptor, l-am uns cu o lingură de sirop de arțar și am presărat niște semințe de dovleac. S-au caramelizat ușor, dând un gust deosebit checului. Am scos checul din cuptor și l-am mai lăsat vreo 10 minute în tavă, apoi l-am scos și l-am lăsat să se răcească pe o parte.
    A ieșit tare bun, sățios și a mers de minune dimineața cu lăptic sau cu lapte bătut.

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …