Treceți la conținutul principal

Gratin de dovlecei cu telemea de oaie




    Şi dacă tot m-a tentat şi am luat ditai cantitatea de brânză, am mâncat cât am mâncat din caşul de capră şi cel de oaie, dar la temeaua asta sfărâmată nu m-am avântat aşa, pe gol, căci era un picuţ cam sărată pentru gustul meu. Şi cum plăcintă tocmai ce făcusem acum vreo 2 săptămâni, m-am hotărât să fac un gratin. Doi dovlecei stingheri aşteptau cuminţi în cutia cu legume, aşa că i-am executat cu mare artă pe răzătoarea minune, aceea care scoate felii subţiri. Am amestecat 500g de telemea sfărâmată de oaie cu 200g urdă dulce, 300g iaurt de capră, un praf de nucşoară şi un mănunchi de mărar tocat. Am uns un vas cu puţin unt şi am aşezat un start cu felii de dovlecei cât să acopăr tot fundul vasului, am pus o tură de compoziţie de brânză şi am tot stratificat până s-au terminat dovleceii şi brânza. Ultimul  strat a fost de dovlecei, iar deasupra am turnat amestecul obţinut dintr-o lingură cu smântână şi un ou, bătute bine, bine. Am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit gratinul, cam 40 de minute. Cred că din cauza iaurtului şi a dovleceilor pe care nu i-am stors de apă gratinul meu a lăsat ceva zeamă, aşa că l-am mai ţinut puţin la cuptor, să nu mănânc, totuşi, ciorbă. A mai rămas puţină zeamă, dar nu m-a deranjat, că era bună :P.
    Am mâncat o porţie ca garnitură la friptura de pui la cuptor pe care am făcut-o după şi apoi încă o porţie simplă la cină. Asta pentru că mi-a plăcut tare, tare mult! :)

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!