Treceți la conținutul principal

Salată de morcovi calzi cu pătrunjel





    Din ciclul „nimic nu se aruncă, totul se foloseşte”, am dibuit şi vreo câţiva morcovi pe lângă dovleceii din gratinul anterior. Şi cum aveam un sos nemaipomenit rămas de la friptura mea (nimic trendi-flendi, doar carne de pui pusă la cuptor cu usturoi, puțin ulei și vin alb), m-am gândit că ar fi păcat să se piardă bunătate de arome, aşa că l-am folosit într-un mod super inspirat, zic eu. Am tăiat morcovii în fâşii şi i-am tăvălit în sosul de la friptură, căruia i-am mai adăugat o lingură cu ulei de măsline şi câţiva căţei de usturoi. I-am condimentat şi cu nişte coriandru măcinat şi un praf de piper şi i-am dat la cuptor până s-au rumenit, apoi i-am scos şi am aruncat  peste ei o mână de frunze de pătrunjel şi am stors zeama de la o jumătate de lămâie. Mi-nu-naţi! E minunată salata asta ca garnitură, dar asta dacă scapă nemâncaţi între timp, căci eu, până să pun friptura în farfurie, am avut grijă să înjumătăţesc cantitatea de salată :D. Dar nu-i bai! Mai fac şi cu altă ocazie, chiar dacă n-o să mai am la îndemână sos de friptură, merge şi cu ulei de măsline. Şi chiar o să încerc şi reţeta lui Jamie Oliver de salată de morcovi, că am dat peste ea zilele trecute, dar atunci nu mă bătea nici un gând să fac ceva cu morcovi. Vă mai povestesc după ce fac. Până atunci ...

Poftă bună!

Morcovii proaspăt scoși din cuptor

Și salata finală

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so