Treceți la conținutul principal

Salată de morcovi calzi cu pătrunjel





    Din ciclul „nimic nu se aruncă, totul se foloseşte”, am dibuit şi vreo câţiva morcovi pe lângă dovleceii din gratinul anterior. Şi cum aveam un sos nemaipomenit rămas de la friptura mea (nimic trendi-flendi, doar carne de pui pusă la cuptor cu usturoi, puțin ulei și vin alb), m-am gândit că ar fi păcat să se piardă bunătate de arome, aşa că l-am folosit într-un mod super inspirat, zic eu. Am tăiat morcovii în fâşii şi i-am tăvălit în sosul de la friptură, căruia i-am mai adăugat o lingură cu ulei de măsline şi câţiva căţei de usturoi. I-am condimentat şi cu nişte coriandru măcinat şi un praf de piper şi i-am dat la cuptor până s-au rumenit, apoi i-am scos şi am aruncat  peste ei o mână de frunze de pătrunjel şi am stors zeama de la o jumătate de lămâie. Mi-nu-naţi! E minunată salata asta ca garnitură, dar asta dacă scapă nemâncaţi între timp, căci eu, până să pun friptura în farfurie, am avut grijă să înjumătăţesc cantitatea de salată :D. Dar nu-i bai! Mai fac şi cu altă ocazie, chiar dacă n-o să mai am la îndemână sos de friptură, merge şi cu ulei de măsline. Şi chiar o să încerc şi reţeta lui Jamie Oliver de salată de morcovi, că am dat peste ea zilele trecute, dar atunci nu mă bătea nici un gând să fac ceva cu morcovi. Vă mai povestesc după ce fac. Până atunci ...

Poftă bună!

Morcovii proaspăt scoși din cuptor

Și salata finală

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …