Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ciocolată și migdale



    Le-am făcut în 2 mărimi:l și xl. De ce? Pentru că am vrut să văd cum se comportă ca și consistență. Și indiferent de mărime, la fel de bune sunt și ciocolatoase :). Pentru că le-am făcut în tranșe am putut observa și cum se comportă ținute la rece o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Și la fel de bune mi s-au părut în ambele situații. Poate ușor mai așezate aromele la cele care au stat mai mult la frigider, dar asta e doar opinia mea.

    Am amestecat într-un bol:

  •  1 cană cu făină integrală, 
  • 1 cană făină albă, 
  • 1/2 cană făină de ovăz,
  • 1 şi 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu, 
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 cană cacao. 
În alt bol am amestecat:

  • 1 ou mare 
  • 1/2 cană ulei din sâmburi de struguri, 
  • 1/2 cană miere, 
  • 1/2 cană zahăr muscovado light, 
  • 2 lingurițe esență de vanilie,
  •  4 linguri apă. 
Am amestecat cele 2 compoziții și am adăugat la final

  • 1 cană cu migdale rumenite în cuptor
  • 150g ciocolată neagră (74%cacao) tocate grosier. 
Am acoperit vasul în care am amestecat compoziția și l-am dat la frigider cam o oră și jumătate pentru prima tură, a doua tură am copt-o cam la 10 ore după, deci atât a stat și compoziția la rece. Ca să modelez fursecurile am luat cu o lingură din compoziție și am rotunjit-o cu altă lingură, apoi am pus guguloiul în tava tapetată cu hârtie de copt. Am așezat fursecurile cam la 2-3 cm distanță unele de celelalte, pentru că se umflă în timpul coptului. Fursecurile micuțe le-am lăsat așa în tavă, pe cele mari le-am apăsat puțin cu dosul lingurii să se întindă. Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 10-15 minute cu aproximație, la mijocul timpului am rotit o dată tava în cuptor. Le-am scos din cuptor, le-am mai lăsat câteva minute în tavă, apoi le-am scos pe un grilaj și le-am lăsat să se răcească.

    Au ieșit o nebunie, ciocolică din plin, bune cu lapte sau cafea sau lapte cu cafea, după preferință. Dacă vă plac mai crocante, le puteți lăsa încă vreo 2-3 minute în cuptor după ce ați închis focul, însă aveți grijă să nu se ardă tare pe fund. Ce să vă mai spun?

Poftă bună!

Fursecurile l

xl

Mai de aproape un fursec xl

Asta e metoda inventivă pe care am hotărât să o aplic, având în vedere că n-am suport pentru rețete. Și e super fain, nu?  :))


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …