Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ciocolată și migdale



    Le-am făcut în 2 mărimi:l și xl. De ce? Pentru că am vrut să văd cum se comportă ca și consistență. Și indiferent de mărime, la fel de bune sunt și ciocolatoase :). Pentru că le-am făcut în tranșe am putut observa și cum se comportă ținute la rece o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Și la fel de bune mi s-au părut în ambele situații. Poate ușor mai așezate aromele la cele care au stat mai mult la frigider, dar asta e doar opinia mea.

    Am amestecat într-un bol:

  •  1 cană cu făină integrală, 
  • 1 cană făină albă, 
  • 1/2 cană făină de ovăz,
  • 1 şi 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu, 
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 cană cacao. 
În alt bol am amestecat:

  • 1 ou mare 
  • 1/2 cană ulei din sâmburi de struguri, 
  • 1/2 cană miere, 
  • 1/2 cană zahăr muscovado light, 
  • 2 lingurițe esență de vanilie,
  •  4 linguri apă. 
Am amestecat cele 2 compoziții și am adăugat la final

  • 1 cană cu migdale rumenite în cuptor
  • 150g ciocolată neagră (74%cacao) tocate grosier. 
Am acoperit vasul în care am amestecat compoziția și l-am dat la frigider cam o oră și jumătate pentru prima tură, a doua tură am copt-o cam la 10 ore după, deci atât a stat și compoziția la rece. Ca să modelez fursecurile am luat cu o lingură din compoziție și am rotunjit-o cu altă lingură, apoi am pus guguloiul în tava tapetată cu hârtie de copt. Am așezat fursecurile cam la 2-3 cm distanță unele de celelalte, pentru că se umflă în timpul coptului. Fursecurile micuțe le-am lăsat așa în tavă, pe cele mari le-am apăsat puțin cu dosul lingurii să se întindă. Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 10-15 minute cu aproximație, la mijocul timpului am rotit o dată tava în cuptor. Le-am scos din cuptor, le-am mai lăsat câteva minute în tavă, apoi le-am scos pe un grilaj și le-am lăsat să se răcească.

    Au ieșit o nebunie, ciocolică din plin, bune cu lapte sau cafea sau lapte cu cafea, după preferință. Dacă vă plac mai crocante, le puteți lăsa încă vreo 2-3 minute în cuptor după ce ați închis focul, însă aveți grijă să nu se ardă tare pe fund. Ce să vă mai spun?

Poftă bună!

Fursecurile l

xl

Mai de aproape un fursec xl

Asta e metoda inventivă pe care am hotărât să o aplic, având în vedere că n-am suport pentru rețete. Și e super fain, nu?  :))


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!