Treceți la conținutul principal

Prăjituri cu fructe uscate, banane și rom



    Bune, bune și fără făină de grâu. Dap, cum ați citit. Și nici măcar nu se simte. Și poate pentru că eu sunt iremediabil îndrăgostită de aromele specifice prăjiturilor de iarnă mi s-au părut mai mult decât delicioase. Poate pentru că așa și erau?! :P Nu știu, știu doar că sunt bune, sunt sănătoase, sățioase și le recomand cu mare drag.
    Am pus într-o tigaie 250g curmale fără sâmburi cu 250ml apă fierbinte și le-am ținut pe foc mic cam 5 minute. Apoi am scurs bine, bine lichidul și am pus curmalele împreună cu 2 banane la smotocit în blender, apoi le-am amestecat cu zeama de la curmale și când s-a răcorit amestecul (încă era călduț de la curmale) l-am amestecat cu 2 gălbenușuri, 3 linguri rom brun, 100g prune uscate tocate, 150g stafide, 150g merișoare uscate, 100g nuci tocate mare și 175g mălai fin (de la plafar, e cam ca făina de fin) amestecat cu 2 lingurițe și jumătate cu praf de copt și 2 lingurițe condimente (eu am amestecat nucșoară cu ghimbir, scorțișoară și amestec de condimente de la Kamis). Am bătut și albușurile (cele 2 rămase după ce am pus gălbenușurile la amestecaul de curmale) și le-am încorporat amestecului anterior. Am luat cu lingura și am pus din amestec în forme diverse de silicon. Se poate pune și într-o formă de chec, să faceți o pâinică sau în forme de brioșe. Nu cred că se supără. Și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproape o oră, e bine să le verificați cu o scobitoare. Le-am scos din cuptor, le-am lăsat vreo câteva minute să se răcorească și le-am scos din forme, apoi le-am uns cu nițel sirop de arțar, să fie mai fățoase și pentru că îmi place mie gustul usor caramelizat și parfumat al siropului de arțar. :) 
    După cum cred că s-a observat, cantitatea de zahăr din aceste prăjiturici = 0, dar sunt super dulci datorită fructelor uscate, așa că nimeni nu va observa lipsa zahărului. În plus și făina de mălai le adaugă consistență, așadar și prin urmare pot fi cu mare succes mâncate la micul dejun și garantat o să aveți energie suficientă pentru toată dimineața :). Așa că ...

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …