Treceți la conținutul principal

Prăjituri cu fructe uscate, banane și rom



    Bune, bune și fără făină de grâu. Dap, cum ați citit. Și nici măcar nu se simte. Și poate pentru că eu sunt iremediabil îndrăgostită de aromele specifice prăjiturilor de iarnă mi s-au părut mai mult decât delicioase. Poate pentru că așa și erau?! :P Nu știu, știu doar că sunt bune, sunt sănătoase, sățioase și le recomand cu mare drag.
    Am pus într-o tigaie 250g curmale fără sâmburi cu 250ml apă fierbinte și le-am ținut pe foc mic cam 5 minute. Apoi am scurs bine, bine lichidul și am pus curmalele împreună cu 2 banane la smotocit în blender, apoi le-am amestecat cu zeama de la curmale și când s-a răcorit amestecul (încă era călduț de la curmale) l-am amestecat cu 2 gălbenușuri, 3 linguri rom brun, 100g prune uscate tocate, 150g stafide, 150g merișoare uscate, 100g nuci tocate mare și 175g mălai fin (de la plafar, e cam ca făina de fin) amestecat cu 2 lingurițe și jumătate cu praf de copt și 2 lingurițe condimente (eu am amestecat nucșoară cu ghimbir, scorțișoară și amestec de condimente de la Kamis). Am bătut și albușurile (cele 2 rămase după ce am pus gălbenușurile la amestecaul de curmale) și le-am încorporat amestecului anterior. Am luat cu lingura și am pus din amestec în forme diverse de silicon. Se poate pune și într-o formă de chec, să faceți o pâinică sau în forme de brioșe. Nu cred că se supără. Și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproape o oră, e bine să le verificați cu o scobitoare. Le-am scos din cuptor, le-am lăsat vreo câteva minute să se răcorească și le-am scos din forme, apoi le-am uns cu nițel sirop de arțar, să fie mai fățoase și pentru că îmi place mie gustul usor caramelizat și parfumat al siropului de arțar. :) 
    După cum cred că s-a observat, cantitatea de zahăr din aceste prăjiturici = 0, dar sunt super dulci datorită fructelor uscate, așa că nimeni nu va observa lipsa zahărului. În plus și făina de mălai le adaugă consistență, așadar și prin urmare pot fi cu mare succes mâncate la micul dejun și garantat o să aveți energie suficientă pentru toată dimineața :). Așa că ...

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…