Treceți la conținutul principal

Blini cu cremă de brânză și somon afumat


     Dacă e ceva cu brânză și pește, pentru mine e suficient de încercat. Iar clătitele astea rusești sunt baza perfectă pentru combinația de față. De unde vin ele? De la popoarele slave, se spune, rușii fiind cei ce le-au făcut cunoscute și ele se deosebesc de alte clătite prin faptul că au în compoziție drojdie ca agent de creștere. Eu am apelat la drojdia sălbatică, pentru că o aveam la îndemână și am lăsat aluatul  la dospit peste noapte în frigider, dar se pot face și cu drojdie comercială și se pot lăsa la dospit la temperatura camerei o perioadă mai scurtă. Nu știu dacă e „vina” maielei și a fermentatului la rece o perioadă mai lungă, dar rezultatul a fost într-adevăr, unul spectaculos. Clătitele au ieșit foarte pufoase și moi, aromate subtil, iar crema de brânză și somonul le-au completat într-un mod armonios, spre delectarea papilelor mele gustative. Dacă aveți timp și curiozitate vi le recomand din toată inima, ca gustare sau ca aperitiv la o ocazie mai deosebită. Sau fără nici o ocazie, pur și simplu de răsfăț și poftă.

Aluat blini (16 bucăți)

  • 100g maia 100% hidratare (cât de cât proaspăt hrănită)
  • 75ml lapte călduț
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 75g făină de hrișcă
  • 1/4 linguriță sare
  • un praf de piper cu lămâie
  • 1 lingură mărar tocat mărunt 
     Am amestecat ingredientele într-un vas pe care l-am acoperit și l-am lăsat la frigider peste noapte (de pe la ora 21 la ora 12 a doua zi). A doua zi l-am scos cam cu 2 ore înainte de a le coace și le-am lăsat la temperatura camerei. Apoi le-am copt în tigaia de clătite încinsă și unsă cu puțin ulei, le puteți pune și la cuptor, pe foaie de copt, întorcându-le după ce s-au copt pe o parte și mai lăsându-le să se pătrundă și pe partea cealaltă. Aș estima la cuptor timpul la 4-5 minute pe o parte la 175 de grade C, 2-3 minute pe cealaltă parte, dar e de urmărit, eu nu am făcut varianta asta, ci le-am copt în tigaia de clătie, cam 2-3 minute pe o parte, 1-2 minute pe partea cealaltă. După ce le-am terminat pe toate le-am lăsat să se răcească puțin înainte de a le orna cu crema de brânză și somonul afumat.

Crema de brânză
  • 1 cutie cremă de brânză
  • 1 lingură mare plină cu smântână fermentată grasă
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1/2 linguriță zeamă de lămâie
  • un vârf de cuțit cu sare
  • un vârf de cuțit cu piper verde măcinat
     Am ornat blini cu crema de brânză cu ajutorul unui poș, iar deasupra am pus somonul afumat și restul ingredientelor de la topping.

Topping
  • fâșii subțiri de somon afumat (aproximativ 50g)
  • bucăți de lămâie
  • mărar

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…