Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu ciocolată și glazură cu unt de arahide și ciocolată



    Este ceva dulce mai ispititor decât ceva cu ciocolată? Nu știu, întrebarea e retorică în ceea ce mă privește și se pare că și pentru alți membri ai familiei mele răspunsul este același. Așa că duminică am pregătit pentru ai mei nepoți aceste minunate cupcakes, pline de ciocolată peste tot, și în compoziție și în glazură, să știm o treabă. Nu cred că mai trebuie să spun ce rezultat am avut cu ele. Sau trebuie? :D Au mâncat cu mare drag și spor și mi-au zis că le-a plăcut. M-aș fi mirat să nu le placă, dar nah, nu se ști niciodată :)). Deci, dacă sunteți în căutare de ceva super ciocolatos, vă recomand rețeta asta cu mare drag. Acum nu știu cât de mult vă place untul de arahide, eu una recunosc, îmi place la nebunie, dar pentru cei nu foarte entuziasmați, recomand ca glazură un ganache de ciocolată, o cremă de unt cu ciocolată sau eliminați din rețeta pe care am făcut-o eu untul de arahide. Dar eu vă rog să-i dați o șansă în combinația asta, poate vă va atrage atenția într-un mod plăcut. :)

  Ingrediente
  • 125g unt moale
  • 125g zahăr
  • 3 ouă medii
  • 120g făină
  • 25g cacao
  • un vârf de cuțit sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 4 linguri lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 100g pepite de ciocolată (sau ciocolată tăiată cubulețe)
     Amestecați untul cu zahărul cu mixerul cam 3-5 minute, până ce compoziția devine de culoare deschisă și e umflată, apoi adăugați ouăle, pe rând, mixând bine după fiecare ou adăugat. Amestecul de făină, cacao, sare, praf de copt îl adăugați în 2-3 tranșe, alternativ cu laptele, ori cu o spatulă, ori cu mixerul la viteză mică, la final adăugați extractul de vanilie și pepitele de ciocolată. Le puneți în forma de brioșe/cupcakes/muffins în care ați pus hârtiuțe sau pe care le-ați uns bine cu unt și dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (sau până trec testul cu scobitoarea). Le scoateți și le lăsați să se răcească complet înainte de a pune glazura.

Glazura
  • 200g cremă de brânză
  • 1 cană unt de arahide (din cel fin, eu am avut de la SanoVita)
  • 2 linguri miere
  • 100g ciocolată neagră topită pe baie de abur
  • 1 linguriță extract de vanilie
     Le amestecați pe toate cu mixerul sau cu o spatulă până la omogenizare, puneți compoziția în poș și decorați cupcake-urile. Este bine să puneți glazura în ziua în care serviți prăjiturelele.


     Puteam să mai rad ceva ciocolată pe deasupra, dar mi-am zis că este suficientă cantitatea de ciocolată. Poate data viitoare caramelizez niște alune și le presar, ar arăta bine, nu? Mai vedem până data viitoare. Oricum, după cum vă spuneam, au avut succes, așa că sfatul meu e să le încercați.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …