Treceți la conținutul principal

Cupcakes cu ciocolată și glazură cu unt de arahide și ciocolată



    Este ceva dulce mai ispititor decât ceva cu ciocolată? Nu știu, întrebarea e retorică în ceea ce mă privește și se pare că și pentru alți membri ai familiei mele răspunsul este același. Așa că duminică am pregătit pentru ai mei nepoți aceste minunate cupcakes, pline de ciocolată peste tot, și în compoziție și în glazură, să știm o treabă. Nu cred că mai trebuie să spun ce rezultat am avut cu ele. Sau trebuie? :D Au mâncat cu mare drag și spor și mi-au zis că le-a plăcut. M-aș fi mirat să nu le placă, dar nah, nu se ști niciodată :)). Deci, dacă sunteți în căutare de ceva super ciocolatos, vă recomand rețeta asta cu mare drag. Acum nu știu cât de mult vă place untul de arahide, eu una recunosc, îmi place la nebunie, dar pentru cei nu foarte entuziasmați, recomand ca glazură un ganache de ciocolată, o cremă de unt cu ciocolată sau eliminați din rețeta pe care am făcut-o eu untul de arahide. Dar eu vă rog să-i dați o șansă în combinația asta, poate vă va atrage atenția într-un mod plăcut. :)

  Ingrediente
  • 125g unt moale
  • 125g zahăr
  • 3 ouă medii
  • 120g făină
  • 25g cacao
  • un vârf de cuțit sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 4 linguri lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 100g pepite de ciocolată (sau ciocolată tăiată cubulețe)
     Amestecați untul cu zahărul cu mixerul cam 3-5 minute, până ce compoziția devine de culoare deschisă și e umflată, apoi adăugați ouăle, pe rând, mixând bine după fiecare ou adăugat. Amestecul de făină, cacao, sare, praf de copt îl adăugați în 2-3 tranșe, alternativ cu laptele, ori cu o spatulă, ori cu mixerul la viteză mică, la final adăugați extractul de vanilie și pepitele de ciocolată. Le puneți în forma de brioșe/cupcakes/muffins în care ați pus hârtiuțe sau pe care le-ați uns bine cu unt și dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (sau până trec testul cu scobitoarea). Le scoateți și le lăsați să se răcească complet înainte de a pune glazura.

Glazura
  • 200g cremă de brânză
  • 1 cană unt de arahide (din cel fin, eu am avut de la SanoVita)
  • 2 linguri miere
  • 100g ciocolată neagră topită pe baie de abur
  • 1 linguriță extract de vanilie
     Le amestecați pe toate cu mixerul sau cu o spatulă până la omogenizare, puneți compoziția în poș și decorați cupcake-urile. Este bine să puneți glazura în ziua în care serviți prăjiturelele.


     Puteam să mai rad ceva ciocolată pe deasupra, dar mi-am zis că este suficientă cantitatea de ciocolată. Poate data viitoare caramelizez niște alune și le presar, ar arăta bine, nu? Mai vedem până data viitoare. Oricum, după cum vă spuneam, au avut succes, așa că sfatul meu e să le încercați.

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!