Treceți la conținutul principal

Brioșe-rulou cu apă de portocal, fistic și miere




     Vine primăvara și sper din toată inima să aducă și vremea însorită și toate bunătățile ei cât de curând, că m-am săturat de frig și vreme mohorâtă până peste poate! Și cu speranța de primăvară călduroasă-n suflet mi-a fugit gândul iar la țările calde și în special la Siria cea cu arome îmbietoare și dulciuri parfumate. Și cum iar aveam un surplus de maia la îndemână, m-am gândit să-l transform în ceva bun, cu care să-mi mai alin, măcar pentru puțină vreme, dorul de soare și de aromele orientale. 

   Ingrediente aluat
  • 1 cană maia hidratare 100% cât de cât hrănită, de la frigider
  • 1 cană lapte călduț
  • 3 căni și 1/4 făină integrală speltă
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apă de portocal
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 linguri miere
  • în plus 1-2 linguri cu făină pentru suprafața de lucru unde am întins aluatul
   Umplutura
  • 50g unt topit, ușor răcit
  • 1/2 cană fistic măcinat
   Glazură și decor
  • 50g unt topit
  • 2 linguri miere
  • 1 lingură apă de portocal
  • fistic
     Am amestecat maiaua cu laptele, am pus ouăle bătute ușor, apa de portocal, mierea și făina, apoi am adăugat sarea și am frământat aluatul obținut în vasul în care am pus toate ingredientele cam 10-15 minute, prin împăturiri circulare, adăugând și uleiul puțin câte puțin în timpul acesta. Când am observat că aluatul începe să se desprindă cu ușurință de pe mână și vas, am acoperit vasul și am făcut 2 împăturiri tot în vas, la interval de 55 de minute. Am mai lăsat aluatul cam 1 oră după a doua împăturire să se odihnească, apoi l-am pus la frigider până a doua zi. 

      Înainte cam cu o oră de a scoate aluatul și de a face brioșele, am încins cuptorul la 220-230 grade C.

     Am înfăinat bine blatul de lucru, am întins cu grijă aluatul scos direct din frigider - operațiunea asta mi-a cam dat emoții, având în vedere că aluatul era destul de hidratat, dar m-am străduit să lucrez repede și să nu intru în panică și să am mereu mâinile înfăinate - într-un dreptunghi, apoi l-am uns cu untul topit și am presărat fisticul măcinat. Am rulat aluatul (m-am ajutat la operațiunea asta de o racletă mai mare, înfăinată și ea) și l-am tăiat în bucăți de cam 2 cm lățime, punându-le în tava de brioșe bine unsă cu unt. Tava mea are 12 forme, însă a mai trebuit să folosesc 4 forme de silicon pentru cantitatea de aluat pe care o aveam. Am uns cu o pensulă înmuiată în unt topit brioșele, apoi le-am dat la cuptorul preîncălzit la 220-230 de grade C cam 15 minute, apoi am scăzut temperatura la 180-190 de grade C și am mai lăsat brioșele să se coacă încă 20 de minute. După ce le-am scos din cuptor, le-am uns cu glazura pregătită (obținută din amestecul untului topit cu mierea și apa de portocal) și le-am mai lăsat încă 5 minute în tavă, apoi le-am scos pe un grătar de răcire și le-am lăsat la temperatura camerei. Le-am ornat cu bucățele de fistic.

     Le-am savurat alături de o cafea arăbească cu cardamon la micul dejun, dar și la gustare, cu o ceașcă cu ceai de portocale și am lăsat aromele să mă poarte cu gândul la țările calde, îndepărtate, unde înfloresc portocalii și iasomia :).

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!