Treceți la conținutul principal

Prăjituri cu brânză ricotta, mure și limoncello


    Ș-așa-mi vine câte-odată să mănânc ceva bun, de preferat cu brânză și dulce. Și cum cele mai rapide bunătăți cu asemenea ingredient la îndemână sunt prăjiturelele cu brânză (pe la alții cunoscute sub denumirea de cheesecake), mi-am suflecat mânecile și am făcut ceva rapid și bun.

  Ingrediente
  • 250g ricotta
  • 2 ouă
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri amidon
  • coaja rasă de la o lămâie (am găsit lămâi bio la Lidl săptămâna trecută, așa că nu le-am mai ținut în apă cu oțet, așa cum obișnuiesc la lămâile din comerț, ci doar le-am spălat cu apă călduță bine și apoi le-am uscat și le-am răzălit)
  • 1 lingură limoncello
  • 1 cană mure proaspete sau decongelate și lăsate la scurs (peste noapte la mine, în frigider), amestecate cu o lingură de amidon
     Am amestecat toate ingredientele, la final înglobând murele. Eu am folosit tava de brioșe pentru a face porții individuale și am pus și hârtiuțe de brioșe. Nu e musai, puteți unge tava cu unt, bine, bine. Am turnat din compoziție cât să umple cam pe trei sferturi fiecare formă și mi-au ieșit 10. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru aproximativ 30-35 de minute. Am scos tava din cuptor, am scos după vreo 10 minute și prăjiturelele pe un grilaj de răcit și abia când s-au mai răcorit, pe măsură ce le-am mâncat, le-am pus peste și un sos delicios, tot de mure.

   Sos de mure
  • 1/2 cană mure
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 lingură miere
  • 1/2 lingură melasă
  • 1 lingură limoncello
     Am amestecat murele cu sucul de lămâie, mierea și melasa și le-am pus într-o cratiță pe foc mic spre mediu cam 5-7 minute, cât au început să se închege. Am dat sosul la o parte și am adăugat și limoncello.

     Și cam așa au decurs ostilitățile. Sunt niște prăjiturele gustoase, parfumate, se fac repede și puteți înlocui murele cu orice alte fructe de pădure sau chiar cu bucățele de ciocolată, nu cred să se supere cineva :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!