Treceți la conținutul principal

Prăjituri cu brânză ricotta, mure și limoncello


    Ș-așa-mi vine câte-odată să mănânc ceva bun, de preferat cu brânză și dulce. Și cum cele mai rapide bunătăți cu asemenea ingredient la îndemână sunt prăjiturelele cu brânză (pe la alții cunoscute sub denumirea de cheesecake), mi-am suflecat mânecile și am făcut ceva rapid și bun.

  Ingrediente
  • 250g ricotta
  • 2 ouă
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri amidon
  • coaja rasă de la o lămâie (am găsit lămâi bio la Lidl săptămâna trecută, așa că nu le-am mai ținut în apă cu oțet, așa cum obișnuiesc la lămâile din comerț, ci doar le-am spălat cu apă călduță bine și apoi le-am uscat și le-am răzălit)
  • 1 lingură limoncello
  • 1 cană mure proaspete sau decongelate și lăsate la scurs (peste noapte la mine, în frigider), amestecate cu o lingură de amidon
     Am amestecat toate ingredientele, la final înglobând murele. Eu am folosit tava de brioșe pentru a face porții individuale și am pus și hârtiuțe de brioșe. Nu e musai, puteți unge tava cu unt, bine, bine. Am turnat din compoziție cât să umple cam pe trei sferturi fiecare formă și mi-au ieșit 10. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru aproximativ 30-35 de minute. Am scos tava din cuptor, am scos după vreo 10 minute și prăjiturelele pe un grilaj de răcit și abia când s-au mai răcorit, pe măsură ce le-am mâncat, le-am pus peste și un sos delicios, tot de mure.

   Sos de mure
  • 1/2 cană mure
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 lingură miere
  • 1/2 lingură melasă
  • 1 lingură limoncello
     Am amestecat murele cu sucul de lămâie, mierea și melasa și le-am pus într-o cratiță pe foc mic spre mediu cam 5-7 minute, cât au început să se închege. Am dat sosul la o parte și am adăugat și limoncello.

     Și cam așa au decurs ostilitățile. Sunt niște prăjiturele gustoase, parfumate, se fac repede și puteți înlocui murele cu orice alte fructe de pădure sau chiar cu bucățele de ciocolată, nu cred să se supere cineva :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so