Treceți la conținutul principal

Prăjituri cu brânză ricotta, mure și limoncello


    Ș-așa-mi vine câte-odată să mănânc ceva bun, de preferat cu brânză și dulce. Și cum cele mai rapide bunătăți cu asemenea ingredient la îndemână sunt prăjiturelele cu brânză (pe la alții cunoscute sub denumirea de cheesecake), mi-am suflecat mânecile și am făcut ceva rapid și bun.

  Ingrediente
  • 250g ricotta
  • 2 ouă
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri amidon
  • coaja rasă de la o lămâie (am găsit lămâi bio la Lidl săptămâna trecută, așa că nu le-am mai ținut în apă cu oțet, așa cum obișnuiesc la lămâile din comerț, ci doar le-am spălat cu apă călduță bine și apoi le-am uscat și le-am răzălit)
  • 1 lingură limoncello
  • 1 cană mure proaspete sau decongelate și lăsate la scurs (peste noapte la mine, în frigider), amestecate cu o lingură de amidon
     Am amestecat toate ingredientele, la final înglobând murele. Eu am folosit tava de brioșe pentru a face porții individuale și am pus și hârtiuțe de brioșe. Nu e musai, puteți unge tava cu unt, bine, bine. Am turnat din compoziție cât să umple cam pe trei sferturi fiecare formă și mi-au ieșit 10. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C pentru aproximativ 30-35 de minute. Am scos tava din cuptor, am scos după vreo 10 minute și prăjiturelele pe un grilaj de răcit și abia când s-au mai răcorit, pe măsură ce le-am mâncat, le-am pus peste și un sos delicios, tot de mure.

   Sos de mure
  • 1/2 cană mure
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 lingură miere
  • 1/2 lingură melasă
  • 1 lingură limoncello
     Am amestecat murele cu sucul de lămâie, mierea și melasa și le-am pus într-o cratiță pe foc mic spre mediu cam 5-7 minute, cât au început să se închege. Am dat sosul la o parte și am adăugat și limoncello.

     Și cam așa au decurs ostilitățile. Sunt niște prăjiturele gustoase, parfumate, se fac repede și puteți înlocui murele cu orice alte fructe de pădure sau chiar cu bucățele de ciocolată, nu cred să se supere cineva :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …