Treceți la conținutul principal

Muffins cu fulgi de cereale și stafide


    Am spus de nenumărate ori și îmi mențin afirmația: micul dejun e o masă importantă și trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate. Mai ales în weekend, când putem să ne facem de cap cu ceva mai deosebit. Nu că rețeta de față ar fi ceva ce nu ați putea încerca și în timpul săptămânii. Muffinșii se pot face repede, îi puteți strecura în pungulița pentru micul dejun sau pentru o gustare. Dar vă spun eu că au alt gust la sfârșit de săptămână, savurați pe îndelete, lângă o cană cu lapte cald sau un ceai aromat sau o cafea înmiresmată. Iar cei despre care o să vă povestesc astăzi sunt perfecți. Au dulceața mierii și a stafidelor, consistența făinii integrale și a fulgilor din compoziție, dar și un pic de cranț, de la stratul de fulgi și zahăr brut presărat deasupra. Nu că nu mă așteptam să iasă ceva bun și sănătos, dar rezultatul a întrecut peste poate orice așteptare. O să vedeți menționat un ingredient mai puțin cunoscut la noi și anume untura vegetală. Eu am întâlnit-o în Siria pentru prima oară, era foarte folosită la gătit și am regăsit-o la noi la magazinele arăbești. Nu e o problemă dacă nu aveți, o puteți înlocui cu un ulei neutru (floarea soarelui, rapiță, sâmburi de struguri).

  Ingrediente
  • 1/3 cană fulgi de ovăz
  • 1/3 cană fulgi de grâu
  • 1/2 cană apă fierbinte
  • 2/3 cană făină integrală de grâu
  • 1/4 linguriță praf de copt
  • 1/8 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 1/2 cană untură vegetală (ulei de floarea soarelui/rapiță/sâmburi de struguri)
  • 1 pahar mic iaurt degresat (125g)
  • 2 linguri miere
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/2 cană stafide
     Se amestecă fulgii cu apa fierbinte și se lasă 10 minute să se înmoaie. Separat, se amestecă ingredientele uscate și cele umede, apoi se adaugă amestecul de fulgi înmuiați la compoziția umedă, se adaugă și ingredientele uscate, stafidele și se amestecă până la omogenizare.
     Se pregătește tava pentru brioșe/cupcakes/muffins cu forme de hârtie și se pune cu lingura din compoziție în fiecare formă astfel încât să fie umplute pe trei sferturi. Deasupra se pune urmăroarea compoziție.

Topping
  • 4 linguri fulgi de ovăz
  • 2 linguri zahăr brut
  • 1 lingură untură vegetală/unt
     Se amestecă ușor cu vârful degetelor, astfel încât să fie toate ingredientele bine omogenizate. Se ia cu lingurița din amestec și se pune peste fiecare muffin.

     Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute. Se scot și se lasă încă 5 minute în tavă, apoi se pun pe un grătar și se lasă să se răcească.


Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …