Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu bere neagră și glazura de lapte condensat caramelizat și ciocolată neagră



     Am rămas restantă cu rețeta de săptămâna trecută, când impulsionată de vremea urâtă de afară și o poftă imensă de ceva bun, m-am retras strategic în bucătărie să fac prăjiturelele astea. Și cum în cap aveam o voce insistentă care îmi șoptea numai ciocolată, da, am cedat și am făcut ceva cu ciocolată. Și cu bere neagră, pentru că aveam o jumătate de sticlă rămasă după ce am făcut covrigeii și nu de alta, risca să răsufle cu totul dacă o mai lăsam în frigider și pentru că îmi place cel mai mult aroma ei de caramel, puțin dulceagă, numai potrivită la o prăjitură, mă gândeam eu și nu m-am înșelat deloc. Au ieșit niște prăjiturele delicioase, aromate, savurate de mai multe persoane, pe care nu aveam de ce să nu le cred când mi-au spus că tare bune au fost . Ingredientele sunt potrivite pentru 8-10 prăjituri, dar cum eu nu aveam decât o tavă din silicon cu 6 forme, am pus mai multă compoziție, așa că am fost nevoită să tai partea care a ieșit la suprafață, dar n-a fost nici o problemă, le-am folosit pe post de fursecuri pe care le-am umplut cu glazurile de la prăjiturele, așa că nu m-am stresat foarte tare de pățania asta ;).

   Ingrediente

  • 1 cană și 1/2 făină (speltă am folosit eu)
  • 1/4 cană cacao
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 cană ulei (de rapiță am folosit eu)
  • 2 linguri melasă*
  • 2 linguri miere* 
  • 3 ouă
  • 1 cană bere neagră
* Dacă nu aveți la îndemână puteți folosi 1/2 cană cu zahăr

     Am amestecat ingredientele uscate într-un bol, pe cele umede în alt bol, apoi le-am combinat până la omogenizare. Le-am pus în formele de silicon și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute (au trecut testul cu scobitoarea). Le-am scos din cuptor, le-am lăsat vreo 5 minute, apoi le-am scos din forme și le-am lăsat să se răcească complet înainte de a face cele două glazuri.    


   Galzura de lapte condensat caramelizat

     În mod normal, aș fi cumpărat lapte condensat îndulcit și aș fi făcut crema acasa, dar cum n-am găsit lapte condensat am cumpărat o cutie cu lapte condensat caramelizat de-a gata de la Băcănia Veche. Am amestecat pe foc foarte mic 4 linguri cu cremă de lapte condensat cu 100ml smântână dulce până la omogeniare și am turnat glazura ușor răcită peste prăjiturele. Am lăsat puțin să se răcească și am turnat peste și glazura de ciocolată.

   Galzura de ciocolată
      50g ciocolată negră (75% cacao) tocată mărunt am amestecat-o în 100ml smântână dulce fierbinte, o lingură cu miere, o linguriță cu extract de vanilie și un praf de sare. Am lăsat-o să se răcorească puțin și turnat din ea peste fiecare prăjitură, peste glazura de lapte condensat.

     Am lăsat să se așeze glazurile puțin, apoi n-am mai rezistat și am atacat o prăjiturică, pentru că prea bine arăta. :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!