Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu bere neagră și glazura de lapte condensat caramelizat și ciocolată neagră



     Am rămas restantă cu rețeta de săptămâna trecută, când impulsionată de vremea urâtă de afară și o poftă imensă de ceva bun, m-am retras strategic în bucătărie să fac prăjiturelele astea. Și cum în cap aveam o voce insistentă care îmi șoptea numai ciocolată, da, am cedat și am făcut ceva cu ciocolată. Și cu bere neagră, pentru că aveam o jumătate de sticlă rămasă după ce am făcut covrigeii și nu de alta, risca să răsufle cu totul dacă o mai lăsam în frigider și pentru că îmi place cel mai mult aroma ei de caramel, puțin dulceagă, numai potrivită la o prăjitură, mă gândeam eu și nu m-am înșelat deloc. Au ieșit niște prăjiturele delicioase, aromate, savurate de mai multe persoane, pe care nu aveam de ce să nu le cred când mi-au spus că tare bune au fost . Ingredientele sunt potrivite pentru 8-10 prăjituri, dar cum eu nu aveam decât o tavă din silicon cu 6 forme, am pus mai multă compoziție, așa că am fost nevoită să tai partea care a ieșit la suprafață, dar n-a fost nici o problemă, le-am folosit pe post de fursecuri pe care le-am umplut cu glazurile de la prăjiturele, așa că nu m-am stresat foarte tare de pățania asta ;).

   Ingrediente

  • 1 cană și 1/2 făină (speltă am folosit eu)
  • 1/4 cană cacao
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 cană ulei (de rapiță am folosit eu)
  • 2 linguri melasă*
  • 2 linguri miere* 
  • 3 ouă
  • 1 cană bere neagră
* Dacă nu aveți la îndemână puteți folosi 1/2 cană cu zahăr

     Am amestecat ingredientele uscate într-un bol, pe cele umede în alt bol, apoi le-am combinat până la omogenizare. Le-am pus în formele de silicon și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 30 de minute (au trecut testul cu scobitoarea). Le-am scos din cuptor, le-am lăsat vreo 5 minute, apoi le-am scos din forme și le-am lăsat să se răcească complet înainte de a face cele două glazuri.    


   Galzura de lapte condensat caramelizat

     În mod normal, aș fi cumpărat lapte condensat îndulcit și aș fi făcut crema acasa, dar cum n-am găsit lapte condensat am cumpărat o cutie cu lapte condensat caramelizat de-a gata de la Băcănia Veche. Am amestecat pe foc foarte mic 4 linguri cu cremă de lapte condensat cu 100ml smântână dulce până la omogeniare și am turnat glazura ușor răcită peste prăjiturele. Am lăsat puțin să se răcească și am turnat peste și glazura de ciocolată.

   Galzura de ciocolată
      50g ciocolată negră (75% cacao) tocată mărunt am amestecat-o în 100ml smântână dulce fierbinte, o lingură cu miere, o linguriță cu extract de vanilie și un praf de sare. Am lăsat-o să se răcorească puțin și turnat din ea peste fiecare prăjitură, peste glazura de lapte condensat.

     Am lăsat să se așeze glazurile puțin, apoi n-am mai rezistat și am atacat o prăjiturică, pentru că prea bine arăta. :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …