Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu dovleac



   Încă nu am terminat odiseea dovleacului. Am mai experimentat o rețetă, cu succes se pare, având în vedere că ale mele colege le-au mâncat cu plăcere, cerând încă o tură. Nu știu dacă o fi fost doar foamea generată de statul în frig cu ocazia unui anume eveniment din existența noastră efemeră, dar având în vedere că mi s-a cerut și rețeta, cred eu că e un lucru bun. Și sper să mă liniștesc cu toate alergăturile mele (am mai spus cât urăsc birocrația? Dacă nu, uite că am spus-o acum. Cât de mult? Până la a vrea să iau la bătaie fiecare „deștept” care s-a trezit într-o bună zi că ar fi bine să mai completăm enșpe formulare inutile și să ne fâțâim de tembeli pe la diverse birouri aflate în capete opuse ale orașului, eventual!), să mai fac o tură de ceva bun cu dedicație specială pentru ele :) 
   Până una alta, sunt datoare cu rețeta asta, să o încercați, mie mi-au plăcut fursecurile pentru că sunt moi și puficioase înăuntru, dacă le vreți mai crocante, mutați tava în partea de sus a cuptorului. Și le-am mâncat, mare parte, cu lapte, ce să spun ... bune, bune! :P Așa cu laptic merg și pentru bebei, având în vedere că n-au zahăr, eu l-am înlocuit cu miere, puteți să măriți cantitatea, pentru gustul meu au fost bune, dar poate le vreți mai dulci. Sau stau eu și mă gândesc, poate data viitoare încerc să fac un fel de sendvișuri din fursecuri cu o cremă de brânză dulce la mijloc, ar merge, nu? :D Acum că mi-a venit ideea, musai s-o implementez repejor, că altfel nu mai am pace :))

   Ingrediente
  • 2 căni făină ( eu am pus una de făină integrală de grâu, una de făină integrală de speltă)/ 240g
  • 3/4 - 1 cană lapte (vedeți cât vă cere făina, dacă folosiți făină obișnuită o să aveți nevoie de mai puțină)/175-200ml
  • 1 lingură miere (sau mai multe, funcție de gust)
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță nucșoară  măcinată
  • 1/4 linguriță cardamon măcinat  
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 cană grăsime vegetală (ulei de rapiță, din sâmburi de struguri sau dacă preferați, unt topit; eu am avut chiar grăsime vegetală solidă luată de la magazinul arăbesc)
  • 1 cană piure de dovleac (dovleac copt și pasat)
  • 1 linguriță esență de vanilie
   Am amestecat făina cu sarea, praful de copt și condimentele într-un vas, în alt vas am amestecat restul de ingrediente, pe care le-am adăugat în primul vas, amestecând până la omogenizare. Cu lingura am luat din aluat și am turnat grămăjoare pe o foaie de copt așezată în tavă. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 170-175 de grade C până au început să se maronească ușor pe margini. Nu vă speriați, ele vor părea destul de moi. După cum v-am spus, dacă le vreți mai crocante, puneți tava în partea superioară a cuptorului. Pentru varianta îmbunătățită vă recomand să mai amestecați în compoziție stafide, nuci, migdale sau chiar și bucățele de ciocolată. Când voi mai face alte variante o să revin cu un post. Până atunci încercați varianta de bază și să aveți ... 
Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…