Treceți la conținutul principal

Pâinici, mari și mici


   Scriu acum și casa mea e inundată de aroma pâinii proaspăt scoase din cuptor ... Cred că știți cum miroase, a căldură, a prospețime, pe mine una mă duce cu gândul la „acasă” . Am încercat o nouă rețetă de pâine, am lăsat mașina să facă doar treaba ingrată - frământat și dospit- eu am modelat-o și am băgat-o la cuptor. E o rețetă gustoasă și destul de rapidă, poate fi frământată și de mână, însă eu una astăzi nu prea m-am simtit în stare să stau în bucătărie, așa că am apelat la mașinuța mea drăguță de făcut pâine. Am modelat câteva chifle și am lăsat o parte din aluat sub formă de pâinică, peste ele am presărat și semințe (un amestec de semințe de in, susan, dovleac și floarea soarelui) și le-am copt în cuptorul în care am pulverizat apă, metoda asta mi s-a părut una fericită, pentru că pâinicile mele s-au umflat frumos și au ieșit cu coja puțin crocantă. Am mai apelat și alte dăți la o oală cu apă pusă în partea de jos a cuptorului și tot așa a ieșit coaja crocantă, dar mie mi s-a părut că de data asta a ieșit mai bine. Poate e doar impresia mea, nu știu, oricum eu una sunt mulțumită de rezultat :) Însă tot mai tânjesc după o piatră de copt din aceea frumoasă, poate o să-mi iau și eu una odată și-odată :)) 

   Ingrediente
  • 3 căni făină integrală de grâu
  • 3/4 cană făină de soia
  • 1/4 cană făină de gluten (am luat de la magazinul cu produse naturiste)
  • 1 1/2 linguriță sare
  • 2/3 cană ulei de măsline
  • 1 linguriță drojdie uscată
  • 1 1/2 cană apă fierbinte
  • amestec de semințe (opțional)
   Eu am pus ingredientele în ordinea indicată de mașină, la programul de frământat și dospit,am mai lăsat aluatul după ce s-a terminat programul vreo jumătate de oră la dospit, apoi l-am scos pe masa de lucru și l-am împărțit în două. O parte am mai împărțit-o în 6 bucăți și am modelat chifle, celei de-a doua i-am dat formă de pâine, le-am pus pe o foaie de copt în tavă, le-am dat cu pensula cu nițică apă și am presărat semințele pe ele, le-am acoperit cu un prosop curat și le-am mai lăsat la crescut vreo jumătate de oră, 40 de minute. Cuptorul era deja încins (făcusem înainte niște sparanghel), l-am dat cam pe la 200 de grade C, am stropit cu un fâs cu apă (adică un recipient din acela cu pompă de pulverizat) pâinicile și pereții cuptorului și am băgat tava în cuptor. Chiflele mici au fost gata cam în 12-15 minute, pâinica am mai lăsat-o câteva minute și le-am scos pe toate pe un grătar, le-am acoperit cu un prosop curat și le-am lăsat să se răcescă. O chiflă am mâncat-o, că prea mirosea frumos în bucătărie și riscam să fac inundație :P , cu puțin unt, că și așa o tăiasem pentru poză :D. Și uite asta a ieșit :).
Poftă bună! 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…