Treceți la conținutul principal

Supă de roșii coapte



   Picantă, consistentă, delicioasă, așa a ieșit supica mea de roșii, numai bună pentru un prânz rapid luat împreună cu doi prieteni de-ai mei, care m-au și ajutat să îmi parchez mașina în fața blocului :)) Da, da, parcarea cu spatele este încă pentru mine o mare necunoscută, având în vedere că m-am reapucat de șofat după o pauză de 10 ani :D. Cum spuneam, după vorba lui Ralu a ieșit supa mea de roșii puțin asemănătoare la gust cu zacusca, pentru Cipri a fost un pic cam iute, așa că l-am consolat cu nițică telemea de bivoliță, măsline, roșii bune de la Răcari și pâinică de casă. Sper că i-a plăcut :P. Noi (eu și Ralu) am mâncat supa cu iaurt, așa i-a mai luat din „picanterie” .

  Ingrediente:
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 ceapă 
  • 2-3 ardei roșii (kapia)
  • 1 gogoșar
  • 1/2 kg roșii (eu am folosit din cele bune, proaspăt culese, despre care v-am povestit ieri) 
  • 1 căpățână de usturoi 
  • 3 ardei mici iuți (eliminați-i sau reduceți cantitatea, pentru că iese foarte, foarte picantă; pe mine nu m-a deranjat foarte tare, dar nu faceți experimente dacă știți că aveți probleme cu iuțeala)
  • 1 linguriță sare
  • ulei de măsline
  • busuioc proaspăt (câteva frunze) sau 1 linguriță uscat 

  • 1,5l supă de legume

     Într-o tavă de cuptor puneți roșiile spălate și căpățâna de usturoi întreagă (eu le-am pus și pe o foaie de copt), peste ele turnați ulei de măsline și presărați sare (cam 1 lingură), apoi puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180-200 de grade C, până sunt toate coapte, ușor rumenite. Între timp puneți pe un grătar de aragaz sau pe o tablă pe un ochi de aragaz la copt ardeii roșii, cei iuți și gogoșarul. Îi lăsați să se coacă, apoi îi puneți într-un vas acoperit. Curățați rădăcinoasele și tăiați-le în bucăți medii, de aceeași mărime, cu aproximație. Curățați și ceapa și tăiați-o nu foarte mărunt, apoi puneți-o într-o oală încinsă cu puțin ulei de măsline. Adăugați peste cubulețele de rădăcinoase, ardeii și gogoșarul decojiți și tăiați fâșii, roșiile coapte și usturoiul curățat (aveți grijă când îl scoateți din cuptor și îl scoateți din coajă că e fierbinte! ). Turnați peste supa (eu am legume deshidratate fără sare, de la magazinul naturist și îl pun într-un litru de apă clocotită și așa fac o bază de supă de legume. Dacă nu vreți să vă complicați, folosiți un cub concentrat de supă de legume - dar aveți grijă la sare, gustați, dacă e prea sărată, mai puneți apă simplă clocotită) și lăsați să fiarbă la foc mic, până toate legumele sunt moi. Blenduiți, mai mult sau mai puțin, cum am făcut eu, să mai simt bucăți de roșioară când mănânc, mai puneți pe foc 5 minute și puneți o mână de busuioc proaspăt sau o linguriță de busuioc uscat (eu din acesta am avut, din acesta am pus), dați supa la o parte, puneți-o în boluri, castroane sau ce mai aveți la îndemână și mâncați cu încredere. Dacă după blenduit vi se pare supa prea groasă, mai turnați apă fierbinte sau supă și mai dați-o în 2-3 clocote. Merge bine cu iaurt sau pâinică prăjită (cu usturoi prefer eu ;) ).
Poftă bună! 


Edit:  După cum observați, am refăcut rețeta și am adăugat poze noi :D. Dar nu asta era noutatea, ci faptul că am mai pus vreo 2 căpățâni de usturoi extra la copt, pentru a unge cu ele feliile de pâine prăjită de pe lângă supă. Și de data asta am blenduit supa mai cu spor, că am avut chef de ea mai fină. Și la servit am mai picurat puțin ulei de măsline. :)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…