Din ciclul „dacă-i toamnă, dovleac să gătim” am continuat în seara aceasta cu o supă bună, bună de dovleac. Și mă pregătesc pentru încă o tură de gătit cu dovleac mâine, că pentru azi am muncit destul. Și încă nu mi-am revenit din urâta răceală combinată cu laringită de săptămâna ce tocmai se termină (câh!), așa că mâine o să mă mai desfășor puțin în bucătărie, cât să am ce mânca săptămâna care vine, măcar până miercuri, joi :)).
Și am luat eu o jumătate de dovleac azi din piață, l-am tăiat în bucăți, unele au aterizat în cuptor, pentru bunătățile de mâine, cam un sfert din dovleac a ajuns în supă.
Am luat o ceapă și vreo 4 căței de usturoi, le-am tocat mărunt și le-am călit în puțin ulei de măsline, am mai pus o linguriță de ghimbir ras și una de chimen, am amestecat bine, apoi am adăugat o rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac tăiate cuburi mici și dovleacul (cam vreo 780g au fost) tăiat și el cuburi, dar mai mari. Am turnat peste apă fierbinte, cât să acopere toate ingredientele și am dat un clocot, apoi am lăsat focul mic și le-am lăsat pe toate la fiert până au fost gata. Am blenduit bine, bine, apoi am pus iar oala pe foc și am turnat smântână lichidă (o cutie mică, de 200ml, din cea de la La Dorna, cu 15% grăsime), am dres-o și de sare, am mai măcinat puțin piper și am lăsat-o pe foc încă 5 minute. Am luat cratița de pe foc și m-am gândit eu bine și am mai strecurat o dată compoziția, că nu-mi plăceau semințele de chimen care nu se măcinaseră prea bine. Așa a ieșit și mai cremoasă. Și am mai pus niște sâmburi de dovleac puțin prăjiți și asta a fost tot.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu