Treceți la conținutul principal

Clătite cu urdă și ciuperci


   Bune au fost pentru un pseudo-dejun, sau un mic dejun întârziat de duminică. Am avut un sfârșit de săptămână tematic, cu ciuperci pe post de primadonă :)) După tarta cu ciuperci de aseară, astăzi am prestat clătituțele astea cu urdă, ciuperci și am pus așa, de gust și niște ceafă afumată și le-am mâncat cu iaurt de capră (nemaipomenit iaurt am luat din piață de la mine, de la un magazin cu produse tradiționale) și castraveți murați. 

   Ingrediente
  • 2 căni cu făină integrală
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță măghiran
  • 1/2 linguriță sare

  • 300g urdă (eu am avut de oaie, puțin sărată)
  • 1 cană iaurt de capră
  • 1 cană lapte dulce
  • 4 ouă de prepeliță
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri

  • 30 de ciuperci champignon micuțe, cu tot cu codiță
  • 4 felii de ceafă afumată tăiate în bucățele mici
  • 2 cepe verzi tocate
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper negru proaspăt măcinat
  • o mână de frunze de pătrunjel tocate mărunt
   Într-o tigaie am înmuiat ceapa tocata și ceafa afumată în uleiul de măsline și am adăugat ciupercile, sarea și piperul și le-am lăsat puțin pe foc, nu mai mult de 3-4 minute, timp în care am amestecat destul de des, să nu se prindă. La sfârșit am aruncat în tigaie și pătrunjelul tocat. Am dat tigaia la o parte și am lăsat să se răcească compoziția. 


   Între timp am amestecat ingredientele uscate și separat am bătut ouăle cu urda, iaurtul, laptele și uleiul din sâmburi de struguri și le-am adăugat amestecului de făină până s-au omogenizat. Apoi am pus și amestecul de ciuperci.
  Am încălzit bine o tigaie cu fundul mai gros, am pus o lingură de ulei de măsline și l-am lăsat să se încingă, apoi l-am scurs într-o căniță și am turnat din compoziția de clătite cu o lingură mai mare, să-mi iasă clătitele mititele, nu cât toată tigaia. Mie mi-au încăput câte 3 în tigaie, le-am lăsat pe o parte până au început să facă bule de aer, apoi le-am întors pe partea cealaltă și le-am mai lăsat 3-4 minute. De data asta am pus și capac la tigaie, nu mă întrebați de ce, așa mi s-a pus mie piticul, așa că s-au copt oarecum clătitele mele în tigaie. Până le-am făcut pe toate le-am lăsat pe aragaz (cuptorul era aprins, căci tocmai făceam niște pui în lapte, o să vă spun rețeta mai încolo puțin), la căldurică. 
  După cum vă povesteam, le-am mâncat cu iaurt de capră și castraveți murați. O nebunie! :)
Poftă bună!


 Și Țuțurlika mea, curioasă, ca o pisică adevărată ce este, a văzut foarte de aproape zăpada ce se așterne (din nou!) peste tot. Și nu i-a plăcut în mod deosebit :)) O înțeleg foarte bine !!!!!!
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …