Am mâncat sâmbăta trecută așa ceva la Bistro Montignac și mi s-a făcut poftă, dar cum timp n-am să dau fuga până acolo de fiecare dată când mi se pune mie piticul, am hotărât să fac acasă. Bine am făcut, bine a ieșit. Pentru cei care n-au treabă cu vreo dietă sau cu dulcele, se poate înlocui extractul de stevie - îndulcitor cu zahăr (o să scriu lângă și cam cât cred eu c-ar fi ok, dar acuma e și după gust, ce pot să zic? :P).
Ingrediente:
Pentru panna cotta
- 200ml frișcă lichidă
- 500ml lapte integral
- 4g extract de stevie-îndulcitor (eu aș pune 100g de zahăr)
- 1 baton de vanilie
- 8 foi de gelatină (eu am găsit în Auchan, de la Dr. Oetker și taaare m-am bucurat, că n-am mai găsit nicăieri) sau 1 pliculeț și jumătate gelatină pudră
Foile de gelatină le-am înmuiat în apă rece aproximativ 5 minute, iar laptele, smântâna, stevia și batonul de vanilie (pe care l-am crestat) le-am pus pe foc mic, să se încălzească ușor. Când s-a înmuiat gelatina, am stors-o de apă și apoi am pus-o în amestecul de pe foc și am amestecat mereu, având grijă să nu fiarbă, până s-a dizolvat. Apoi am dat vasul la o parte de pe foc, l-am lăsat să se răcescă, am pregătit formele și am pus panna cotta în ele, apoi le-am dat la frigider. Eu am pus în forme niște folie alimentară, să pot s-o scot mai ușor apoi. Le-am lăsat peste noapte la rece și a doua zi le-am aranjat frumos și le-am montat cu perele în vin.
Pentru para în vin
- 1 pară mai tărișoară (eu am luat din soiul Williams)
- 1 pahar cu vin roșu demidulce
- 1 lingură zahăr (eu am folosit din cel tip mesală, de la Billington's, dar nu-i musai, merge și cu zahăr brun)
- 1 bucată anason stelat
- 1 băț de scorțișoară
- 1/2 baton de vanilie
- 1 linguriță esență de vanilie
Le-am pus pe foc, până s-a topit zahărul, apoi am pus para curățată și tăiată felii până s-a înmuiat puțin, dar nu de tot, apoi am scos bucățelele de pară și am mai lăsat sosul pe foc, să mai scadă și să se mai lege. L-am lăsat să se răcorească și apoi l-am turnat peste panna cotta, am aranjat și feliile de pară și ...
Voilà!!!
Poftă bună!
PS. Oaaaaaaaaaaaaw! Acum că am și mâncat o porție trebuie să spun ceva, numai că nu mai știu ce să spun decât ... oaaaaaaaaaaw!
arata excelent
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos, arată cum arată, dar gustul e nemaipomenit și asta nu doar pentru că am făcut-o eu :P Sosul e o nebunie, aromat și puternic, iar panna cotta e delicată și usor înmiresmată de vanilie. Împreună chiar fac o impresie deosebită :)
Ștergere