Treceți la conținutul principal

Ziua ciocolatei


     Mă disperă zilele astea artificial adoptate. N-am înțeles niciodată de ce e nevoie să fie o zi (sau mai multe) musai în care trebuie să-ți manifești afecțiunea pentru cel de lângă tine. Dacă eu vreau să fac ceva special în mijlocul lunii iulie prin care să-i arăt omului afecțiunea mea magistrală nu văd cine ar putea să-mi spună că am greșit sărbătoarea! Așa că  m-am rebelit  eu  așa și am hotărât să declar zilele (velăntain și dragobetele) astea zilele ciocolatei, pentru că eu iubesc ciocolata (și știu din surse sigure că mai sunt și alți chocoolici pe planetă). A fost una, mai vine una :D Pentru ziua care a trecut, am făcut două feluri de muffins cu .... ciocolatăăăăăăăăăăăăăăă. De dimineață am început „dezmățul” culinar cu muffins și cafea cu .... ciocolată ;;) Am continuat la serviciu și i-am corupt și pe cei din jurul meu, ridicând nivelul glicemiei a aproximativ 15 persoane. Not bad! :P Le-au plăcut, nu le-au plăcut, asta s-o spună ei, de mâncat le-au mâncat și asta m-a bucurat (he, he, ce poetă am devenit-de la ciocolată mi se trage :D). 
     Și în postul ăsta o să scriu ambele rețete, așa cadou de la mine, fără o ocazie specială. Ci pentru că așa vreau eu! Primele sunt niște muffins parfumate, cu merișoare uscate și ciocolată, următoarele sunt mai speciale așa, pentru că au în mijloc o surpriză amețită :)), o vișină din vișinată, adică și o bucată de ciocolată. Și ambele au primit o porție generoasă de glazură (cremă ganache) deasupra. Bune, bune!

   Muffins cu ciocolată și merișoare

   Ingrediente uscate
  • 250g făină integrală
  • 2 1/2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță cardamon
  • 1 lingură cacao
   Ingrediente umede
  • 125g iaurt
  • 125 ml lapte
  • 3 linguri ulei de rapiță
  • 1 ou
  • 70g zahăr muscovado light
  • 1 lingură esență de vanilie
   În plus
  • 85g merișoare uscate
  • 40g ciocolată neagră tocată
   Și pentru decor cremă ganache și cireșe confiate

   Ingredientele uscate și cele umede se amestecă separat, apoi de combină, la sfârși adăugându-se merișoarele și ciocolata. Se pun formele de hârtie în tava de brioșe/muffins/cupcakes, se pune compoziția și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute (repet, eu fac testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-au copt).




   Muffins cu ciocolată și vișine

   Ingrediente uscate
  • 200g făină integrală
  • 1/4 cană migdale măcinate
  • 3 linguri cacao
  • 2 1/2 lingurițe praf de copt
   Ingrediente umede
  • 2 ouă
  • 5 linguri de zahăr muscovado light
  • 1/3 cană ulei de rapiță
  • 1 1/3 cană lapte bătut
   Pentru umplutură vișine din vișinată și ciocolată neagră

   Pentru decor cremă ganache și migdale măcinate.


     Am amestecat ingredientele uscate și cele umede separat, apoi le-am combinat, am pus în forme până la jumătate din compoziție, am așezat vișina și o bucățică de ciocolată, apoi am acoperit cu altă porție de compoziție. Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproxiamtiv 20 de minute.

   Pentru crema ganache am pus într-o crăticioară o smântână dulce de frișcă (din cea de la La Dorna am avut eu, cutie mică de 200ml) și am pus-o pe foc până a început să bulbucească, apoi am adăugat cam 350g ciocolată neagră - 74% și 71% cacao tocată și am lăsat-o acoperită cam 5 minute, după care am amestecat-o bine, bine, până a ieșit o cremă omogenă (a! eu i-am adăugat și o lingură de rom, așa, de savoare). Am făcut crema și am decorat muffin-urile în ziua în care au fost mâncate (le-am făcut seara, dimineața le-am aranjat și le-am lăsat la rece, să se așeze bine glazura), pe cele cu merișoare am pus glazura și în moț câte o cireașă confiată, pe cele cu vișine am pus glazura și migdale măcinate.



   Asta a fost tot! Data viitoare o să încerc alte combinații și da, o să vă arăt și ce mi-a ieșit și o să vă dau și rețeta (rețetele), bineînțeles!
   Să fiți iubiți! :)
Poftă bună!



A! Și asta a rămas din brioșele de dimineață :D

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!