Treceți la conținutul principal

Tartă cu ciuperci și muguri de pin


   E weekend, e momentul pentru experimente culinare :P Zic și eu, dar adevărul e că tare bine mă simt în bucătărie, încercând rețete noi :) Și asta e  o rețetă nouă pentru mine, o fac prima dată, m-am tot gândit la ea de câteva zile și am zis să încerc o combinație nouă, să văd ce iese. Și a ieșit ceva bun, am constatat eu cu bucurie. Acum tot spun eu asta, dar cel mai bine e să încerce fiecare să vadă cum îi place și să-și dea cu părerea. Ce mi-a plăcut mult de tot a fost crusta, pe care am făcut-o cu făină integrală de orez (de la Solaris), după principiul aluatului de tarte clasic.
   Am folosit pentru aluat:
  • 250g făină de orez
  • 1 ou
  • 100g unt nesărat (President) rece
  • 1 linguriță sare
  • un vârf de cuțit piper măcinat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • apă rece (eu am pus vreo 3 linguri)
   Toate ingredientele se amestecă până se formează un aluat. Dacă e prea sfărâmicios și vedeți că nu se leagă, mai puneți puțină apă rece. Se întinde aluatul prin presare în formă și se dă la rece pentru cel puțin jumătate de oră. Eu l-am lăsat vreo jumătate de oră la congelator și apoi până am făcut compoziția l-am ținut la frigider.


   Pentru compoziție
  • 500g ciuperci champignon spălate bine
  • 2 fire de ceapă verde
  • 2 linguri de vin alb (eu am folosit unul demisec)
  • 6 ouă de prepeliță
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi (mai mărișori)
  • 1lingură unt
  • 35g brânză Horezu (sau parmezan)
  • 100ml smântână dulce (eu am folosit La Dorna, smantana de gatit 15% grăsime)
  • o mână frunze de pătrunjel
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 25g muguri de pin
   Din ciuperci am mai păstrat vreo 8 bucăți (eu am luat ciuperci mai micuțe, nu mari) pe care le-am tăiat feliuțe și le-am pus deoparte. Restul le-am tocat mărunt. Ceapa tocată și ea mărunt se călește într-o lingură de ulei de măsline, apoi se adaugă ciupercile tocate, sarea, piperul și cele 2 linguri de vin alb. Când lichidul aproape s-a evaporat se pune și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă 1-2 minute,  până s-a evaporat tot lichidul. Restul de ciuperci tăiate felii se călesc în unt și apoi se adaugă mugurii de pin, să se rumenească (nu-i lăsați mult, că se ard și devin amari). Cât timp am lăsat ciupercile să se răcorească am bătut ouăle bine cu smântâna, nucșoara, pătrunjelul tocat și brânza dată pe răzătoare și apoi le-am adăugat compoziției de ciuperci răcite. Am pus compoziția peste aluatul de tartă (pe care l-am înțepat cu furculița din loc în loc), iar pe deasupra am aranjat feliuțele de ciuperci și mugurii de pin călite în unt.


   Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45 de minute. 
   Aluatul e tartă a ieșit foarte bun, fraged, iar compoziția de ciuperci aromată, o combinație care mie mi-a plăcut mult de tot. Am mâncat o feliuță de cum s-a răcit, dar m-am oprit căci și mâine e o zi :)
Poftă bună!


Comentarii

  1. Tocmai am pus si eu la cuptor un 'exemplar' de asta - cu diferenta ca am pus faina integrala in loc de orez si ciuperci pleurotus ca de astea am gasit prin zona... Sa vedem ce-o iesi... In orice caz acum balim toti pe langa cuptor!:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca o sa iasa super buna, n-are ce sa fie rau ;)
    Pofta mare! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so