Treceți la conținutul principal

Tartă cu ciuperci și muguri de pin


   E weekend, e momentul pentru experimente culinare :P Zic și eu, dar adevărul e că tare bine mă simt în bucătărie, încercând rețete noi :) Și asta e  o rețetă nouă pentru mine, o fac prima dată, m-am tot gândit la ea de câteva zile și am zis să încerc o combinație nouă, să văd ce iese. Și a ieșit ceva bun, am constatat eu cu bucurie. Acum tot spun eu asta, dar cel mai bine e să încerce fiecare să vadă cum îi place și să-și dea cu părerea. Ce mi-a plăcut mult de tot a fost crusta, pe care am făcut-o cu făină integrală de orez (de la Solaris), după principiul aluatului de tarte clasic.
   Am folosit pentru aluat:
  • 250g făină de orez
  • 1 ou
  • 100g unt nesărat (President) rece
  • 1 linguriță sare
  • un vârf de cuțit piper măcinat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • apă rece (eu am pus vreo 3 linguri)
   Toate ingredientele se amestecă până se formează un aluat. Dacă e prea sfărâmicios și vedeți că nu se leagă, mai puneți puțină apă rece. Se întinde aluatul prin presare în formă și se dă la rece pentru cel puțin jumătate de oră. Eu l-am lăsat vreo jumătate de oră la congelator și apoi până am făcut compoziția l-am ținut la frigider.


   Pentru compoziție
  • 500g ciuperci champignon spălate bine
  • 2 fire de ceapă verde
  • 2 linguri de vin alb (eu am folosit unul demisec)
  • 6 ouă de prepeliță
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi (mai mărișori)
  • 1lingură unt
  • 35g brânză Horezu (sau parmezan)
  • 100ml smântână dulce (eu am folosit La Dorna, smantana de gatit 15% grăsime)
  • o mână frunze de pătrunjel
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 25g muguri de pin
   Din ciuperci am mai păstrat vreo 8 bucăți (eu am luat ciuperci mai micuțe, nu mari) pe care le-am tăiat feliuțe și le-am pus deoparte. Restul le-am tocat mărunt. Ceapa tocată și ea mărunt se călește într-o lingură de ulei de măsline, apoi se adaugă ciupercile tocate, sarea, piperul și cele 2 linguri de vin alb. Când lichidul aproape s-a evaporat se pune și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă 1-2 minute,  până s-a evaporat tot lichidul. Restul de ciuperci tăiate felii se călesc în unt și apoi se adaugă mugurii de pin, să se rumenească (nu-i lăsați mult, că se ard și devin amari). Cât timp am lăsat ciupercile să se răcorească am bătut ouăle bine cu smântâna, nucșoara, pătrunjelul tocat și brânza dată pe răzătoare și apoi le-am adăugat compoziției de ciuperci răcite. Am pus compoziția peste aluatul de tartă (pe care l-am înțepat cu furculița din loc în loc), iar pe deasupra am aranjat feliuțele de ciuperci și mugurii de pin călite în unt.


   Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45 de minute. 
   Aluatul e tartă a ieșit foarte bun, fraged, iar compoziția de ciuperci aromată, o combinație care mie mi-a plăcut mult de tot. Am mâncat o feliuță de cum s-a răcit, dar m-am oprit căci și mâine e o zi :)
Poftă bună!


Comentarii

  1. Tocmai am pus si eu la cuptor un 'exemplar' de asta - cu diferenta ca am pus faina integrala in loc de orez si ciuperci pleurotus ca de astea am gasit prin zona... Sa vedem ce-o iesi... In orice caz acum balim toti pe langa cuptor!:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca o sa iasa super buna, n-are ce sa fie rau ;)
    Pofta mare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, suuuuuper buna! Thanks for sharing it with us!:)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!