Treceți la conținutul principal

Ziua ciocolatei - episodul 2


    De data asta a fost o zi mixtă, ciocolată și fructe, nu de alta, dar de la atâta ciocolată nu mai scap eu de kilogramele acumulate iarna asta nici până iarna viitoare :)) (nu-s multe, dar ... colonia de pitici de pe creier protestează vehement împotriva „dezmățului” prestat :P) În concluzie și prin urmare, azi am „terorizat” niște tineri cetățeni ai planetei cu două tipuri de muffins: cu ananas și cocos și cu ciocolată și merișoare. S-au mâncat, nivelul glicemiei a fost ridicat la cote înalte, sper că toată lumea a fost mulțumită. Mi-au plăcut cele cu ananas (am folosit ananas proaspăt, nu din cel conservat) pentru că au ieșit moi și pufoase (un picuț cam molicele, data viitoare o să pun o lingură de făină în plus), dar și cele cu ciocolată sunt bune, pentru că au ciocolată, de aia!

   Muffins cu ananas și cocos

   Ingrediente uscate
  • 1 cană și jumătate făină/250g (neagră am folosit eu)
  • 1/3 cană fulgi de cocos
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  •  3/4 cană/75g zahăr (muscovado dark) 
   Ingrediente umede
  • 2 ouă
  • 1/3 cană ulei de rapiță
  • 1 1/2 cană lapte/250ml
  • 1 lingură esență de vanilie
   În plus 200g ananas proaspăt, tăiat bucățele și scurs bine.

   Am amestecat separat ingredientele uscate, cele umede, apoi le-am combinat, la final am adăugat ananasul. Am pus formele de hârtie în tava de brioșe/muffins/cupcakes, am pus aluatul și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute. Le-am lăsat așa, fără nici o glazură, dar dacă aș face o glazură, cred că aș face una de zahăr cu cocos sau ciocolată albă cu cocos. Poate data viitoare :) .


   Muffins cu ciocolată și merișoare

   Rețeta asta am adaptat-o de aici și mi-a ieșit super, bineînțeles ca o dependentă de ciocolată ce mă aflu, am mărit cantitatea de ciocolată folosită :D Și nu mi-a părut rău ;)

   Ingrediente uscate
  • 1 cană și jumătate/ 250g făină (neagră)
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  •  4 linguri și jumătate/ 85g zahăr (brut) 
   Ingrediente umede
  • 1 cană și jumătate/ 250ml lapte
  • 3 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 ou
  • 1 lingură rom
  • 85g merișoare uscate
  • 75g ciocolată neagră (74% cacao)
   Am amestecat ingredientele uscate, pe cele umede, le-am combinat, iar la sfârșit am adăugat merișoarele și ciocolata tocată în bucăți mici). Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute până s-au întărit. Eu nu am topit ciocolata, așa că parte s-a topit la copt, însă au rămas și bucățele mici, crănțănicioase - yammi, yammi! Tot fără glazură, dacă aș face, cred că ori ganache, ori doar aș topi puțină ciocolată neagră cu un strop de lapte și aș face desene abstracte :P Altă dată, poate.
   Să fiți iubiți!


Poftă bună!





Comentarii

  1. au fost delicioase!!! ne-am "dezmatat" azi ...va multumim pentru ca ne-ati rasfatat cu asemenea delicii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, să vă fie de bine! :) Și cum spun prietenii noștri:! دائماً إن شاء الله

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!