E weekend, e momentul pentru experimente culinare :P Zic și eu, dar adevărul e că tare bine mă simt în bucătărie, încercând rețete noi :) Și asta e o rețetă nouă pentru mine, o fac prima dată, m-am tot gândit la ea de câteva zile și am zis să încerc o combinație nouă, să văd ce iese. Și a ieșit ceva bun, am constatat eu cu bucurie. Acum tot spun eu asta, dar cel mai bine e să încerce fiecare să vadă cum îi place și să-și dea cu părerea. Ce mi-a plăcut mult de tot a fost crusta, pe care am făcut-o cu făină integrală de orez (de la Solaris), după principiul aluatului de tarte clasic.
Am folosit pentru aluat:
- 250g făină de orez
- 1 ou
- 100g unt nesărat (President) rece
- 1 linguriță sare
- un vârf de cuțit piper măcinat
- 1 linguriță cimbru uscat
- apă rece (eu am pus vreo 3 linguri)
Toate ingredientele se amestecă până se formează un aluat. Dacă e prea sfărâmicios și vedeți că nu se leagă, mai puneți puțină apă rece. Se întinde aluatul prin presare în formă și se dă la rece pentru cel puțin jumătate de oră. Eu l-am lăsat vreo jumătate de oră la congelator și apoi până am făcut compoziția l-am ținut la frigider.
Pentru compoziție
- 500g ciuperci champignon spălate bine
- 2 fire de ceapă verde
- 2 linguri de vin alb (eu am folosit unul demisec)
- 6 ouă de prepeliță
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căței de usturoi (mai mărișori)
- 1lingură unt
- 35g brânză Horezu (sau parmezan)
- 100ml smântână dulce (eu am folosit La Dorna, smantana de gatit 15% grăsime)
- o mână frunze de pătrunjel
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță nucșoară
- 25g muguri de pin
Din ciuperci am mai păstrat vreo 8 bucăți (eu am luat ciuperci mai micuțe, nu mari) pe care le-am tăiat feliuțe și le-am pus deoparte. Restul le-am tocat mărunt. Ceapa tocată și ea mărunt se călește într-o lingură de ulei de măsline, apoi se adaugă ciupercile tocate, sarea, piperul și cele 2 linguri de vin alb. Când lichidul aproape s-a evaporat se pune și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă 1-2 minute, până s-a evaporat tot lichidul. Restul de ciuperci tăiate felii se călesc în unt și apoi se adaugă mugurii de pin, să se rumenească (nu-i lăsați mult, că se ard și devin amari). Cât timp am lăsat ciupercile să se răcorească am bătut ouăle bine cu smântâna, nucșoara, pătrunjelul tocat și brânza dată pe răzătoare și apoi le-am adăugat compoziției de ciuperci răcite. Am pus compoziția peste aluatul de tartă (pe care l-am înțepat cu furculița din loc în loc), iar pe deasupra am aranjat feliuțele de ciuperci și mugurii de pin călite în unt.
Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45 de minute.
Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45 de minute.
Aluatul e tartă a ieșit foarte bun, fraged, iar compoziția de ciuperci aromată, o combinație care mie mi-a plăcut mult de tot. Am mâncat o feliuță de cum s-a răcit, dar m-am oprit căci și mâine e o zi :)
Poftă bună!
Tocmai am pus si eu la cuptor un 'exemplar' de asta - cu diferenta ca am pus faina integrala in loc de orez si ciuperci pleurotus ca de astea am gasit prin zona... Sa vedem ce-o iesi... In orice caz acum balim toti pe langa cuptor!:D
RăspundețiȘtergereEu cred ca o sa iasa super buna, n-are ce sa fie rau ;)
RăspundețiȘtergerePofta mare! :)
Intr-adevar, suuuuuper buna! Thanks for sharing it with us!:)
ȘtergereCu mare drag! :)
Ștergere