Treceți la conținutul principal

Ziua ciocolatei - episodul 2


    De data asta a fost o zi mixtă, ciocolată și fructe, nu de alta, dar de la atâta ciocolată nu mai scap eu de kilogramele acumulate iarna asta nici până iarna viitoare :)) (nu-s multe, dar ... colonia de pitici de pe creier protestează vehement împotriva „dezmățului” prestat :P) În concluzie și prin urmare, azi am „terorizat” niște tineri cetățeni ai planetei cu două tipuri de muffins: cu ananas și cocos și cu ciocolată și merișoare. S-au mâncat, nivelul glicemiei a fost ridicat la cote înalte, sper că toată lumea a fost mulțumită. Mi-au plăcut cele cu ananas (am folosit ananas proaspăt, nu din cel conservat) pentru că au ieșit moi și pufoase (un picuț cam molicele, data viitoare o să pun o lingură de făină în plus), dar și cele cu ciocolată sunt bune, pentru că au ciocolată, de aia!

   Muffins cu ananas și cocos

   Ingrediente uscate
  • 1 cană și jumătate făină/250g (neagră am folosit eu)
  • 1/3 cană fulgi de cocos
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  •  3/4 cană/75g zahăr (muscovado dark) 
   Ingrediente umede
  • 2 ouă
  • 1/3 cană ulei de rapiță
  • 1 1/2 cană lapte/250ml
  • 1 lingură esență de vanilie
   În plus 200g ananas proaspăt, tăiat bucățele și scurs bine.

   Am amestecat separat ingredientele uscate, cele umede, apoi le-am combinat, la final am adăugat ananasul. Am pus formele de hârtie în tava de brioșe/muffins/cupcakes, am pus aluatul și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute. Le-am lăsat așa, fără nici o glazură, dar dacă aș face o glazură, cred că aș face una de zahăr cu cocos sau ciocolată albă cu cocos. Poate data viitoare :) .


   Muffins cu ciocolată și merișoare

   Rețeta asta am adaptat-o de aici și mi-a ieșit super, bineînțeles ca o dependentă de ciocolată ce mă aflu, am mărit cantitatea de ciocolată folosită :D Și nu mi-a părut rău ;)

   Ingrediente uscate
  • 1 cană și jumătate/ 250g făină (neagră)
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  •  4 linguri și jumătate/ 85g zahăr (brut) 
   Ingrediente umede
  • 1 cană și jumătate/ 250ml lapte
  • 3 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 ou
  • 1 lingură rom
  • 85g merișoare uscate
  • 75g ciocolată neagră (74% cacao)
   Am amestecat ingredientele uscate, pe cele umede, le-am combinat, iar la sfârșit am adăugat merișoarele și ciocolata tocată în bucăți mici). Le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute până s-au întărit. Eu nu am topit ciocolata, așa că parte s-a topit la copt, însă au rămas și bucățele mici, crănțănicioase - yammi, yammi! Tot fără glazură, dacă aș face, cred că ori ganache, ori doar aș topi puțină ciocolată neagră cu un strop de lapte și aș face desene abstracte :P Altă dată, poate.
   Să fiți iubiți!


Poftă bună!





Comentarii

  1. au fost delicioase!!! ne-am "dezmatat" azi ...va multumim pentru ca ne-ati rasfatat cu asemenea delicii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, să vă fie de bine! :) Și cum spun prietenii noștri:! دائماً إن شاء الله

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so