Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ovăz, tahina, alune de pădure și merișoare


   De ce combinația asta? De ce nu? Am zis eu, ia să văd ce iese dacă încerc o combinație de genul ăsta. Și ca să și răspund imediat, micul meu dejun de astăzi, compus din 3 bucăți fursecuri și un pahar mare cu lapte de migdale, a fost cu o mare repeziciune devorat, de către mine, evident. Dacă v-am zis că l-am devorat! Nici nu se simte că nu are lapte, ouă, unt sau alte cele. Decât, poate, dacă e să vorbesc de textura mai fină pe care produsele lactate o dau. Dar fursecurile astea consistente, sățioase, puțin mai rustice, să zic așa, nu fine, de salon sunt un deliciu, cel puțin pentru mine. O să mai dau și la alții, să văd ce spun. Nu sunt nici foarte dulci, n-am folosit zahăr, ci melasă de dude (daaaa, există și asemenea ciudățenii, eu iau de la magzinul turcesc, tocmai ce mi-am mai făcut zilele trecute stoc de melasă de carob/roșcove :P), dar m-am gândit că dulcele suplimentar vine și de la merișoarele uscate, așa că pe mine, una, nu mă deranjează.

   Ingrediente
  • 2 căni făină de ovăz
  • 3/4 cană fulgi de ovăz
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 cană lapte de migdale (eu am găsit la Cora de la Alpro, dacă vreți puteți folosi lapte de soia sau pentru cine nu are altceva și laptele de vacă eu cred că merge) 
  • 2 linguri tahina (pastă de susan)
  • 4 linguri melasă de dude (o puteți înlocui cu  miere, sirop de agave sau chiar zahăr brut)
  • 1 cană alune de pădure puțin ținute în cuptor (le puteți tăia, eu am preferat să le las întregi)
  • 1 cană merișoare uscate
   Am amestecat pe rând ingredientele uscate, apoi cele umede, le-am combinat, apoi am pus și alunele și merișoarele, am luat cu lingura de înghețată din compoziție și am pus grămăjoare pe o hârtie de copt pusă în tavă și le-am turtit cu dosul lingurii. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 15-20 de minute, și le-am mai lăsat puțin (vreo 10-15 minute) și după în cuptorul închis, dar asta numai pentru că eu am vrut să fie mai crocante. Le-am scos apoi pe un grătar și le-am lăsat să se răcescă, apoi le-m pus într-o cutie cu capac și le-am lăsat la temperatura camerei.
   După cum vă povesteam, am mâncat de dimineață 3 și aș mai fi mâncat, dar nu mai puteam! :)) Încercați-le și spuneți-mi și mie dacă v-au plăcut. :)

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…