Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu ovăz, tahina, alune de pădure și merișoare


   De ce combinația asta? De ce nu? Am zis eu, ia să văd ce iese dacă încerc o combinație de genul ăsta. Și ca să și răspund imediat, micul meu dejun de astăzi, compus din 3 bucăți fursecuri și un pahar mare cu lapte de migdale, a fost cu o mare repeziciune devorat, de către mine, evident. Dacă v-am zis că l-am devorat! Nici nu se simte că nu are lapte, ouă, unt sau alte cele. Decât, poate, dacă e să vorbesc de textura mai fină pe care produsele lactate o dau. Dar fursecurile astea consistente, sățioase, puțin mai rustice, să zic așa, nu fine, de salon sunt un deliciu, cel puțin pentru mine. O să mai dau și la alții, să văd ce spun. Nu sunt nici foarte dulci, n-am folosit zahăr, ci melasă de dude (daaaa, există și asemenea ciudățenii, eu iau de la magzinul turcesc, tocmai ce mi-am mai făcut zilele trecute stoc de melasă de carob/roșcove :P), dar m-am gândit că dulcele suplimentar vine și de la merișoarele uscate, așa că pe mine, una, nu mă deranjează.

   Ingrediente
  • 2 căni făină de ovăz
  • 3/4 cană fulgi de ovăz
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 cană lapte de migdale (eu am găsit la Cora de la Alpro, dacă vreți puteți folosi lapte de soia sau pentru cine nu are altceva și laptele de vacă eu cred că merge) 
  • 2 linguri tahina (pastă de susan)
  • 4 linguri melasă de dude (o puteți înlocui cu  miere, sirop de agave sau chiar zahăr brut)
  • 1 cană alune de pădure puțin ținute în cuptor (le puteți tăia, eu am preferat să le las întregi)
  • 1 cană merișoare uscate
   Am amestecat pe rând ingredientele uscate, apoi cele umede, le-am combinat, apoi am pus și alunele și merișoarele, am luat cu lingura de înghețată din compoziție și am pus grămăjoare pe o hârtie de copt pusă în tavă și le-am turtit cu dosul lingurii. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 15-20 de minute, și le-am mai lăsat puțin (vreo 10-15 minute) și după în cuptorul închis, dar asta numai pentru că eu am vrut să fie mai crocante. Le-am scos apoi pe un grătar și le-am lăsat să se răcescă, apoi le-m pus într-o cutie cu capac și le-am lăsat la temperatura camerei.
   După cum vă povesteam, am mâncat de dimineață 3 și aș mai fi mâncat, dar nu mai puteam! :)) Încercați-le și spuneți-mi și mie dacă v-au plăcut. :)

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …