Treceți la conținutul principal

MBS


   Adică? Mămăliguță cu brânză și smântână, iete asta e! Dar mai fățoșată, așa, de fițe, să se vadă că putem ieși cu ea în lume la orice oră :P. De ce mămăliguță? Pentru că-mi place. Luați-mi orice din meniu, dar lăsați-mă cu mămăliga și brânza cea bună, de căpriță prefer eu, dar nu zic nu nici la cea de oiță sau văcuță (nu vă luați de diminutivele mele, animăluțele astea mi-s tare dragi pentru ce ne dau nouă, așa că am voie să le alint, da?! ). Ne tot învârtim printre mozarella, parmezan, creme de brânză și alte fel și fel de brânzici de pe alte meleaguri și mie una mi se mai face poftă (mai mereu, așa :)) ) de ale noastre. Și azi, după ce mi-am făcut provizii cu produse lactate pentru 2 săptămâni :D, am ajuns cam înfometată acasă și am prestat delicioasa MBS. Cu ceva moațe, că nah, sunt bune și combinațiile astea, nu zic nu. Am făcut o mămăliguță mai moale, după metoda tradițională. Pus apa la fiert în ceaun cu nițică sare, când a început să bulbucească am dat focul spre mic și am turnat mălaiul - nu mă întrebați de cantități, eu mămăliga am făcut-o mereu după metoda ochiometrică, de data asta am pus ca pentru o porție, hai să zic vreo 200ml apă și mălai, repet, cât să iasă o mămăliguță nu foarte bățoasă. Apoi am amestecat bine, bine (eu folosesc telul, să nu se facă cocoloașe, dar dacă nu-l am la îndemână, mă folosesc și de un făcăleț și până acum n-am numărat nici un cocoloș în mămăliga mea :P) și am lăsat la foc mic vreo 10-12 minute. Apoi am amestecat în mămăligă o lingură zdravănă cu smântână și niște telemea de capră, o bucată cât palma, să zic eu. Și am amestecat iar cu sârg și am mai lăsat vreo 5 minute pe foc. Apoi am pus jumătate din compoziția asta de mămăligă în frumosul vas de ceramică, am ras niște mozarela pe toată suprafața, am acoperit cu cealaltă jumătate din compoziție și am făcut niște găurele cu lingura în care am strecurat 4 ouă de prepeliță. Am dat vasul la cuptorul preîncălzit (temperatură medie 180-190 de grade C), în partea de sus, până s-au coagulat albușurile de la ouă (vreo 5 minute maxim). Apoi am ras și nițică brânză Horezu și am mai dat la cuptor 1-2 minute, să se topească brânza și să capete o rumeneală plăcută privirii. Am lăsat să se răcorească puțin și am mâncat. Mmmmmmmmm! Pentru că nu mă pot abține! :)) Iete asta a ieșit! Și apoi a intrat la mine în stomac. Hai vă pup și s-aveți poftă! :)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…