Treceți la conținutul principal

Prăjitură cu vișine și ciocolată


   Asta e, de fapt, prima prăjitură pe care am elaborat-o în furia mea creatoare de ieri. De fapt e ceva foarte simplu, are la bază un aluat de pandișpan și ca umplutură vișine proaspete și bumbi de ciocolată (o să vedeți mai încolo de ce le zic așa). Și pentru că a fost prima, am avut și răbdare să pozez pașii de pe parcurs ;).

   Pentru pandișpan am folosit 4 ouă, separate gălbenușurile de albușuri.
   Gălbenușurile le-am amestecat bine, bine cu 4 linguri de zahăr brun pudră (de care vă spuneam la rețeta de tartă cu caise), până s-a făcut o spumă deschisă la culoare, am adăugat 4 linguri cu ulei din sâmburi de struguri și o linguriță cu extract de vanilie, amestecând totul până la omogenizare.

   Albușurile le-am bătut spumă cu un praf de sare.

   Am adăugat cu grijă albușurile la compoziția de gălbenușuri, apoi am turnat în ploaie 4 linguri cu făină integrală pe care cu la fel de mare simț al responsabilității le-am amestecat, de sus în jos și ca să iasă aluatul mai puficios am folosit și o linguriță cu praf de copt stins cu zeamă de lămâie. Am folosit un praf de copt cu șofran de la Dr. Oetker, să iasă mai colorat și mai înmiresmat. Compoziția am turnat-o într-o formă tapetată cu hârtie de copt.

   Vișinele, 2 mâini pline/ 1 cană mare, le-am curățat de sâmburi și le-am lăsat la scurs, dar, ca măsură de precauție, să nu mă trezesc cu o prăjitură înmuiată, am trecut vișinile prin amidon, apoi le-am presărat peste compoziția din tavă, tot așa am presărat și bumbii de ciocolată (achiziționați și ei cu zahărul și praful de copt când am fost în „excursie”  de cumpărături la Auchan).



   Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 40 de minute și am verificat dacă e coaptă cu o scobitoare înfiptă în prăjitură, care a ieșit curată, evident, că așa mi-am dat seama că e gata :P.

   Am scos-o pe un grătar și am lăsat-o să se răcorească, apoi am tăiat-o în bucățele numai bune de mâncat.

Și au fost... bune... .
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …