Treceți la conținutul principal

Tartă cu zmeură


   Și asta bună pentru zilele caniculare și relativ repede de făcut și ce îmi place mult la ea e crusta pe care am făcut-o cu brânză de vaci. Și nu numai pentru că eu sunt mare iubitoare de brânză, dar combinația de fructe cu brânză, mie, una, mi se pare una foarte reușită. 
   Pentru blat am avut 200g brânză de vaci pe care am amestecat-o cu 200g făină integrală, 2 lingurițe praf de copt, 4-5 linguri lapte, 4 linguri ulei din sâmburi de struguri, 2 linguri zahăr brun pudră, niște răzătură de coajă de lămâie și un praf de sare. Am amestecat și am frământat aluatul câteva minute, l-am înfofolit în folie alimentară și l-am lăsat să se odihnească până am pregătit forma și fructele pentru umplutură.
   Am spălat cam 300g zmeură și am scurs-o bine. Am luat forma de tort din silicon și am întins aluatul într-o foaie cât să acopere fundul și pereții, să fie marginile mai înalte. Peste am presărat puțin gris (aș fi pus pesmet dacă aveam) și am pus fructele. Peste fructe am presărat 2 pliculețe cu zahăr vanilat. Am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 30 de minute.
   Am scos forma și am turnat peste bezeaua pe care am făcut-o dintr-un albuș (mi-a rămas de la aluatul pe care l-am făcut la tarta cu caise) bătut bine bine cu o lingură cu zahăr brun pudră   și câțiva bumbi de ciocolată (da, am o obsesie acum cu bumbii ăștia :)) ). Am mai dat la cuptor vreo 5-7 minute, până bezeaua a căpătat o culoare aurie.  Am lăsat-o să se răcească  și apoi am scos-o pe un platou. Peste am mai pus de decor zmeură.  E minunată rece de la frigider cu un pahar cu lapte bătut ;).

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți...

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi...

Cornuri cu maia

     Nu m-am gândit la ceva anume când am făcut rețeta asta, vroiam doar să fie ceva cu maia, să fie și dulce, de Moș Nicolae mi-a mai venit apoi în gând. Căci nu îl putem aștepta pe Moșu' fără ceva bun, nu? Și așa au ieșit cornurile de față, rumene și grăsunici, umplute cu lucruri diverse, ce sper să vă încânte. Ingrediente Aluat 230g maia albă, hidratare 50% 250g lapte de cocos (eu am avut o cremă de cocos pe care am diluat-o cu apă) 350g făină (250g făină albă, 100g făină de secară) 1 linguriță sare 2 linguri miere 1/4 cană unt de cocos topit Umplutura - rahat tăiat felii și magiun de prune cu miez de nucă.      Am amestecat maiaua cu laptele de cocos și făina și le-am lăsat cam o oră într-un vas acoperit. Am presărat apoi sarea, am adăugat miere, frământând aluatul în vas  . Apoi am început să adaug cu lingura untul de cocos, împachetând în continuare aluatul circular în vas. La un moment dat, cam când î...