Treceți la conținutul principal

Tartă cu zmeură


   Și asta bună pentru zilele caniculare și relativ repede de făcut și ce îmi place mult la ea e crusta pe care am făcut-o cu brânză de vaci. Și nu numai pentru că eu sunt mare iubitoare de brânză, dar combinația de fructe cu brânză, mie, una, mi se pare una foarte reușită. 
   Pentru blat am avut 200g brânză de vaci pe care am amestecat-o cu 200g făină integrală, 2 lingurițe praf de copt, 4-5 linguri lapte, 4 linguri ulei din sâmburi de struguri, 2 linguri zahăr brun pudră, niște răzătură de coajă de lămâie și un praf de sare. Am amestecat și am frământat aluatul câteva minute, l-am înfofolit în folie alimentară și l-am lăsat să se odihnească până am pregătit forma și fructele pentru umplutură.
   Am spălat cam 300g zmeură și am scurs-o bine. Am luat forma de tort din silicon și am întins aluatul într-o foaie cât să acopere fundul și pereții, să fie marginile mai înalte. Peste am presărat puțin gris (aș fi pus pesmet dacă aveam) și am pus fructele. Peste fructe am presărat 2 pliculețe cu zahăr vanilat. Am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 30 de minute.
   Am scos forma și am turnat peste bezeaua pe care am făcut-o dintr-un albuș (mi-a rămas de la aluatul pe care l-am făcut la tarta cu caise) bătut bine bine cu o lingură cu zahăr brun pudră   și câțiva bumbi de ciocolată (da, am o obsesie acum cu bumbii ăștia :)) ). Am mai dat la cuptor vreo 5-7 minute, până bezeaua a căpătat o culoare aurie.  Am lăsat-o să se răcească  și apoi am scos-o pe un platou. Peste am mai pus de decor zmeură.  E minunată rece de la frigider cu un pahar cu lapte bătut ;).

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …